Po náročné sezóně je třeba játrům dopřát odpočinek

Sponzorované odkazy:

Po náročné sezóně je třeba játrům dopřát odpočinek

Léto máme skoro za námi a zůstanou nám po něm jen vzpomínky v podobě opálení a fotografií z letních svateb, festivalů, narozeninových party a dovolených. Ruku na srdce, také jste v létě hodovali více, než je zdrávo? Nejen v rámci all-inclusive na hotelu, ale i grilované dobroty, dortíčky, zmrzliny? V tom případě byste měli dopřát svým játrům alespoň nyní v září „dovolenou“ a alespoň chvíli se stravovat trochu zdravěji a omezit alkohol.

Játra mají v našem těle spoustu povinností. Věděli jste, že se podílejí na více než 500 jedinečných funkcích a mají za úkol především detoxikaci našeho těla? Moderní životní styl, plný nezdravé stravy, stresu, sedavého zaměstnání, neustálého vystavování se toxinům z prostředí, často brání správnému fungování jater. Zhoršená funkce jater může vést k mnoha zdravotním problémům, které vyžadují zdravotní péči. Kromě detoxikace játra produkují žluč, nezbytnou látku pro trávení tuků. Produkuje také hormony, metabolizuje živiny, syntetizuje bílkoviny a ukládá životně důležité vitamíny a minerály.

Zajímají vás příznaky poškození jater?

Většinou játra nebolí, dokud není pozdě, proto byste měli věnovat pozornost příznakům, kterými vám vaše tělo říká, že něco s vašimi játry není v pořádku. Které to jsou?

Svědění – Poškozená játra mohou způsobit svědění kůže v důsledku hromadění produktů žluče v pokožce. Žloutenka -Tento stav je charakterizován zežloutnutím kůže a očí v důsledku nahromadění bilirubinu, žlučového barviva, které játra obvykle rozkládají a vylučují. Letargie – Jak poškození jater postupuje, někteří jedinci mohou pociťovat silnou únavu. Bolest kloubů – Poškození jater může mít za následek bolesti kloubů a svalů, které jsou často mylně považovány za známky stárnutí nebo nadměrného opotřebení. Nevolnosti – Tento příznak může vzniknout ze snížené schopnosti jater zpracovávat toxiny. Snížená kognitivní funkce – Jaterní encefalopatie je pokles funkce činnosti mozku v důsledku závažného onemocnění jater. Žlučové kameny – Když játra dostatečně nerozkládají cholesterol, mohou se tvořit žlučové kameny.

Potraviny, které podporují regeneraci jater

Játra jsou orgánem, který má obdivuhodnou schopnost regenerace. Správná výživa a vitamíny urychlí jejich regeneraci. Zejména zelenina jako je brokolice, zelí a kapusta, vám s obnovou jaterních buněk náležitě pomohou a to díky obsahu sulforafanu.

Všelék z naší zahrádky – česnek – pomáhá snižovat množství útrobního tuku, má navíc antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti.

Kurkumin obsažený ve žlutém zlatě kurkumě, má stejné účinky jako česnek, existují mnohé studie, že nás kurkumin pomáhá chránit před rakovinou.

Detoxikovat játra vám pomůže i smoothie z červené řepy, která pomáhá aktivovat uvolňování žluče, reguluje množství jaterních enzymů a obsahuje spoustu výživných látek.

Některé houby, jako je Reishi a Maitake, jsou bohaté na glutathion, silný antioxidant, který podporuje zdraví jater. Pomáhají také chránit jaterní buňky.

Snažíte-li se zlepšit zdraví vašich jater, neužívejte volně prodejné léky na bolesti, neholdujte alkoholu a kouření a začněte se trochu více hýbat, stačí jít několikrát týdně na procházku a občas místo použití výtahu dojít do kanceláře po schodech. Uvidíte, že i takto malé změny budou mít ve výsledku významné výsledky při ozdravení vašich jater.

Článek Po náročné sezóně je třeba játrům dopřát odpočinek byl publikován 13. září 2023 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...