Jak se naučit méně solit?

Tagy:  jídlo, stravování, jídelníček, zdravé jídlo, zdravá strava

Sponzorované odkazy:

Jak se naučit méně solit?

Sůl je nad zlato. O tom pravý již pradávné povídky a koneckonců i známá Werichovská pohádka. Pravdou je, že se sůl objevuje prakticky ve všech pokrmech, dokonce i v těch sladkých a většina lidí si bez ní svůj život nedokáže představit. Na soli jsme vyrostli a jedli jsme ji od mala, proto není divu, že i dnes solíme téměř vše, a to bez rozmyslu. Sůl sice dokáže velmi dobře dochutit jídlo, nicméně není pro zdravý organismus příliš prospěšná. Jak se tedy naučit méně solit či dokonce sůl vyloužit úplně?

Proč je solení špatné?

Použít špetku soli do jídla přeci není nic proti ničemu. To je sice pravda, ale musíte si také uvědomit, kolik soli se vyskytuje v potravinách, které běžně konzumujete. Možná jste si tento fakt doposud neuvědomovali, nicméně sůl je v běžném pečivu, a to i v tom sladkém jako jsou koblihy a koláče, dále ve všech uzeninách, kde je ji enormní množství, vyskytuje se v polotovarech, sýrech, konzervách, omáčkách a v mnohém, co je průmyslově zpracováno. A proč tomu tak je? Nejenom kvůli chuti, ale rovněž proto, aby jídlo vydrželo déle „čerstvé“, čili nepodléhalo kažení.

Autor. TashaAutor. Tasha

Sůl v lidském těle ale dokáže nadělat opravdovou paseku. Jednak zadržuje vodu, díky čemuž si budete připadat nafoukle, otyle a jednoduše nepříjemně. Znesnadňuje spalování organismu, čili podporuje ukládání tuků a zvětšování jejich zásoby a v neposlední řadě podněcuje chuť k jídlu. Stalo se vám někdy, že jste po spořádání hranolek s tatarkou a hamburgeru dostali chuť na čokoládu? To právě proto, že jste do těla vpravili solí prosycené jídlo, jež si žádá o přídavek i ve chvíli, kdy ,,melete z posledního!. Naučte se solit méně, ideálně vůbec a budete se cítit jako jiný člověk.

Ve vaření sůl nahraďte

Ve vaření automaticky saháte po soli, a to ať už připravujete rychlé těstoviny k večeři nebo svíčkovou omáčku k nedělnímu obědu. Správný kuchař ale dokáže uvařit jídlo i bez špetky soli, neboť velmi dobře ví, že ji lze snadno nahradit. Místo soli použijte pepř, chilli, kari, kardamon či muškátový květ a hlavně sázejte na čerstvé bylinky, které jídlo nádherně provoní. Tymián, oregáno, máta, bazalka či libeček by proto ve vaší kuchyni neměly chybět. Jakmile se naučíte vařit bez soli, tělo si postupně odvykne a najednou budete mít pocit, jako byste ji nepotřebovali a naopak vám všechna ostatní jídla budou připadat přesolená.

Jezte čerstvá jídla

Čím více polotovarů, tím přirozeně více soli a emulgátorů. Pokud chcete začít méně solit, přestaňte si kupovat zmrazené pizzy, maso na hamburgery, hranolky či krokety, hotové těstoviny v sáčku a podobně. Pozor také na hotovu jíšku, bujón a některé směsi koření.

Článek Jak se naučit méně solit? byl publikován 18. srpna 2015 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...