Mrtvé moře nám dalo sůl, která má celou řadu benefitů pro zdraví.

Sponzorované odkazy:

Mrtvé moře nám dalo sůl, která má celou řadu benefitů pro zdraví.

Slané jezero, které je staré více než 15 miliónů let, a které se nachází v krajině mezi Jordánskem, Izraelem a Palestinou, je odpradávna nazýváno jako Mrtvé moře. Jeho voda je desetkrát slanější než ta v oceánech. Může se pochlubit slaností kolem 34 procent. S tím souvisí jeho název. Vysoká slanost vytváří velmi drsné podmínky po flóru a faunu, tak v něm přežívá pouze velmi málo mikroorganismů.

Pokud si nemůžete dovolit dovolenou u Mrtvého moře, pořiďte si výrobky s jeho solíPokud si nemůžete dovolit dovolenou u Mrtvého moře, pořiďte si výrobky s jeho solí

Mrtvé moře je místem léčení od starověku a dá se tak říci, že je to místo prvních zdravotních lázní na světě. Už tisíce staroegyptských, řeckých a římských návštěvníků se koupali ve vzkvétajících vodách a potírali si bahno z Mrtvého moře po celém těle, aby očistili, zklidnili a revitalizovali svou pokožku. Terapeutické účinky soli z Mrtvého moře jsou dány jeho mimořádně bohatým minerálním složením.

Ačkoli obsahuje více než 20 dalších zdraví prospěšných prvků, nejvíce pomáhají tyto složky:

Hořčík – podílí se na více než 300 základních reakcích ve vašem těle, včetně pohybů svalů, opravy DNA, produkce energie a obnově buněk. Hořčík je silný protizánětlivý prostředek, který pomáhá bojovat proti depresi, zlepšuje spánek a posiluje kosti. Sůl Mrtvého moře obsahuje 31% až 35% chloridu hořečnatého.

Draslík – elektrolyt s kladným nábojem, který vede elektřinu v tekutinách tělesných buněk, draslík je nezbytný pro hydrataci, srdeční rytmus, svalové kontrakce a rovnováhu pH. Draslík tvoří 20 % až 28 % soli z Mrtvého moře.

Sodík – Ačkoli naše strava má tendenci obsahovat nadměrné množství soli, sodík je nezbytný elektrolyt, potřebný pro absorpci a transport živin, rovnováhu tekutin, krevní tlak a přenos nervových signálů. V soli Mrtvého moře tvoří 3 až 8 % minerálního obsahu.

Vápník – Hraje hlavní roli ve zdraví kostí a zubů, je také nezbytný k zdraví krevního oběhu, uvolňování hormonů, regulaci tělesné hmotnosti a stabilizaci enzymů. Sůl z Mrtvého moře je 0,1% až 0,5% chloridu vápenatého.

Sírany – Síra pomáhá v syntezizaci bílkovin, podporuje chrupavky a pojivové tkáně, pomáhá tělu odolávat bakteriím a čistí tělo od toxinů. Tvorí 0,05% až 0,2% obsahu soli z Mrtvého moře.

Výhody soli z Mrtvého moře

Hydratace

Koupání v 5 % roztoku soli z Mrtvého moře zlepšuje hydrataci pokožky, snižuje zarudnutí, vyhlazuje pokožku a zlepšuje kožní bariéru. Protizánětlivé a hydratační účinky soli Mrtvého moře jsou způsobeny vysokým obsahem hořčíku. Soli hořčíku se vážou na vodu, což zase zvyšuje absorpci a propustnost kůže pro blahodárné látky.

Důkladné čištění pokožky

Díky přírodním antibakteriálním vlastnostem síry je sůl z Mrtvého moře vynikající pro čištění povrchu pokožky. Protože sůl z Mrtvého moře obsahuje množství sirných solí, nabízí jemný způsob, jak omezit mastnou pleť a odstranit akné.

Peeling

Dalším způsobem, jakým sůl z Mrtvého moře pomáhá čistit pokožku, je její schopnost odloučit odumřelé kožní buňky, které mohou způsobit ucpané póry a černé tečky. Pro kvalitní peeling použijte půl šálku jemně mleté soli z Mrtvého moře se šálkem kokosového oleje.

Sůl z Mrtvého moře má přímo zázračné účinky na zdravíSůl z Mrtvého moře má přímo zázračné účinky na zdraví

Omlazení pleti

Díky tomu, že tato sůl vyhlazuje pleť, je často používána v přípravcích proti vráskám.

Zlepšuje chronická kožní onemocnění

Neobvyklá kombinace minerálů v soli z Mrtvého moře velmi pomáhá lidem, kteří trpí suchou, citlivou a svědící pokožkou. Užívá se pro léčbu psoriázy, atopické dermatitidy i seboroické dermatitidy.

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida, která se vyznačuje bolestivým otokem kloubů, může v průběhu času vést k erozi a deformitě kosti. Sůl z Mrtvého moře se prokázala jako účinná podpůrná léčba mnoha příznaků revmatoidní artritidy. U pacientů, kteří se denně koupali v této soli, došlo k výraznému zlepšení ranní ztuhlosti, zmenšení otoku kloubů, a menší bolestivosti vazů a šlach.

Křeče

Díky obsahu hořčíku, koupele v blahodárné soli zmírňují zatuhnutí a svalové křeče, jsou tak vhodné i pro osoby trpícími bolestmi zad a krční páteře. Přínosné jsou i pro pacienty s fibromyalgií, to je chronická nemoc, charakteristická bolestí svalů, únavou, poruchami spánku, poruchou paměti a změnami nálady – vědci zjistili, že koupání v Mrtvém moři v průběhu 10 dnů zlepšilo závažnost a frekvenci příznaků. Úleva od bolesti, únavy, ztuhlosti, úzkosti, bolesti hlavy, problémů se spánkem a otoku kloubů byla okamžitá a přetrvávala i tři měsíce po ukončení terapie.

Nemůžete-li si dovolit dovolenou u Mrtvého moře, nezoufejte, na našem trhu je spousta preparátů, připravených koupelí a nejrůznějších krémů a peelingů, které tuto vzácnou sůl obsahují. Můžete si kousek Mrtvého moře přenést k vám do koupelny.

Článek Mrtvé moře nám dalo sůl, která má celou řadu benefitů pro zdraví. byl publikován 13. července 2020 v 00.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...