Sůl – pozitivní i negativní vlivy na náš organismus

Tagy:  sůl, krev, krevní tlak, vysoký tlak, mořská sůl, sodík

Sponzorované odkazy:

Sůl – pozitivní i negativní vlivy na náš organismus

O soli a jejích účincích na lidský organismus se všeobecně moc neví, moc se o nich nehovoří. Přitom je třeba poukázat na její vliv na nás, a to jak na ten negativní tak pozitivní.

Sůl, základní dochucovadlo

Obyčejná kuchyňská sůl, tedy sloučenina sodíku a chloru je základním ochucovadlem již po mnoho let. Většina běžných strávníků si bez ní nedokáže život představit. Většinu soli však do těla nedostáváme přehnaným solením pokrmů, ale konzumací jídel již připravených, do kterých bylo větší množství soli přidáno.

Konzumace soli a její vliv na organismus

Sůl je anorganickou sloučeninou, která se však nalézá v živých organismech. Do značné míry je pro jejich fungování důležitá, ovšem pouze v přiměřené dávce. Vliv má třeba na látkovou výměnu či přenos impulzů v mozku. K tomu, aby účinkovala, jí stačí opravdu velmi malé množství. Naopak, ve valné většině je jí organismus přesycený. V důsledku toho se v organismu zadržuje voda, tvoří se otoky, nevylučuje se kyselina močová, která se naopak v těle usazuje. Velký dopad to má na ledviny, játra, zvyšuje se ale také krevní tlak.

Zapomínat nesmíme ani na to, že škodlivý sodík obsažený v soli konzumujeme i v jiné formě, nachází se třeba v glutamátu sodném či některých konzervantech.

Závislost na soli

V médiích se hovoří o závislosti na cukru, o soli se ale mlčí. Sůl však může být také látkou, bez které se jednou velmi těžko obejdeme. Cesta k takovému stavu je snadná. Nadměrná konzumace soli nemůže již být regulována tělem, dostává se tedy do krve a zvyšuje se její koncentrace. V tomto okamžiku je pro člověka život bezproblémový. Zlom však přijde ve chvíli, kdy se sůl z těla začne vylučovat, typicky následkem pocení. Koncentrace klesá a dostavují se klasické příznaky závislosti, které je třeba utišit dalším příjmem soli. Bohužel, závislost není to jediné, co s nadměrným příjmem soli souvisí. Dostavují se také problémy s orgány, které jsou postupně poškozovány.

Autor: Charles HaynesAutor: Charles Haynes

Sůl v kosmetice

Sůl však slouží i k vnějšímu užití. Je součástí kosmetických přípravků i domácích elixírů krásy. Využívají se hlavně příznivé účinky mořské soli, kde jsou na její krystaly navázány ještě další užitečné látky. Mořská sůl pak působí na mnoha úrovních. Mezi její účinky můžeme zařadit třeba podporu hydratace, prokrvení pokožky, stimulaci lymfatického systému. Pomáhá léčit také různé kožní choroby, jako je třeba lupénka či atopický ekzém. Koupele zase bývají používány k uvolnění namoženého svalstva.

Článek Sůl – pozitivní i negativní vlivy na náš organismus byl publikován 25. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...