Nemoci dnešní doby? Stres, nespavost a přepracovanost

Tagy:  nemoci, stres, nervozita, nespavost, přepracovanost, moderní doba

Sponzorované odkazy:

Nemoci dnešní doby? Stres, nespavost a přepracovanost

Nemoci jsou nešvar, který lidstvo odjakživa sužuje a i když vymyslíme nejnovější a super moderní technologie, nemocí a chorob se nikdy zcela nezbavíte. K životu na planetě zemi tak nějak patří a lidé se s většinou z nich naučili koexistovat nebo je alespoň přijímat. Zatímco v minulých staletích lidstvo vymíralo na opravdové nemoci jako byl mor, cholera, ptačí chřipka nebo zápal plic, nemoci dnešní doby jsou daleko svízelnější. Sice nejsou tak rychle smrtelné jako zmíněné epidemie, nicméně doslova zamořili planetu zemi a trápí jedince nejenom v pokročilejším věku, ale také ty mladší. Stres, nespavost, přepracování a neustálá nervozita, to jsou nemoci dnešní doby…

Autor: Helga WeberAutor: Helga Weber

Honba za penězi ničí zdravý úsudek

Říkáte si, jak to, že se jedná o nemoci novodobé, zatímco dříve je lidé prakticky neznali? Vysvětlení je poměrně triviální a vlastně logické. V minulém století se ještě mnoha z nich živila klasickou dělničinou, hospodařením a starostí o domácnost. Ženy, které měly i deset dětí se nestihly zajímat o pomluvy kamarádek a vrtochy kolegyň a muži měli co na práci s vlastním dobytkem, natož aby řešili svého šéfa. 21. století je pracovně neuvěřitelně hektické. Lidé chtějí čím dál více peněz, což se odráží na jejich zdravotním stavu. Dovolená za humny již nestačí a vystřídal ji zájezd u moře. Obyčejná ,,škodovka" stojí na vrakovišti, kdežto v garáži chce každý vlastnit nové Audi nebo BMW a takto je to vlastně se vším, včetně šatníku, šperků, pomůcek do školy, vybavení kuchyně nebo zahrady. Nelze se proto divit, že je tato honba za pokladem a rodinným štěstím, stojícím na financích, doprovázena spoustou stresu, zmatku a koneckonců i depresí. Ne nadarmo v blázincích a na antidepresivech končí ti nejvíce bohatí a nejúspěšnější jedinci. Zvládnout takový tlak je zkrátka mnohdy nadlidské. Stresovou situací se mimo jiné může stát i maličkost, neboť pokud žijete ve stresem nabytém dni, nelze se divit, že vás znejistí ujíždějící tramvaj, znepokojí vás výměna menu v oblíbené restauraci a dokáže vás opravdu odradit i sebemenší fronta v supermarketu. Život ve městě k takovému životnímu stylu směřuje a vy k němu dospějete, ač si možná stále říkáte, že jste srdcem klidný vesničan, kterého nic a nikdy nerozhodí.

Myšlenky, co vám nedají spát

Každý někdy zažil pocit, kdy nemohl zabrat nebo se naopak neustále budil. Faktorů může být nespočet, od neuvěřitelného letního horka, před nastydnutí až po chrápání partnera. Pakliže je takový případ ojedinělý, nemusíte se nijak znepokojovat, ovšem těch, co prakticky každou noc nezamhouří oka se čím dál více, což je alarmující. Stres je záležitost mozku a nervové soustavy a pokud si od něho neodpočinete ani v noci, jednoduše vám nedá spát. Než se proto ponoříte do říše snů nebo se o to alespoň pokusíte, vyžeňte z hlavy všechny negativní myšlenky a na stres alespoň v tuto dobu zcela zapomeňte.

Článek Nemoci dnešní doby? Stres, nespavost a přepracovanost byl publikován 6. září 2015 v 20.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...