Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa a Zdraví > Snídaně 5x jinak aneb jak zahájit den?
Sponzorované odkazy:
Snídaně je naprostý základ, který by nikdo neměl opomíjet, ba naopak by se, hned po obědě, mělo jednat o druhé největší a nejvydatnější jídlo. Jeho skladba by však měla být o trochu jiná, neboť zatímco k obědu a k večeři jsou nejdůležitější bílkoviny a zelenina, snídaně by měla být nabytá nejenom bílkovinami, ale především sacharidy, které vám pomohou se pořádně „nakopnout“. Začínáte se snídaněmi a nevíte, jak by vlastně měly vypadat? Pak se nechte inspirovat našimi typy a začněte si rána užívat.
Spousta lidí má ve zvyku snídat pouze ovoce nebo jen zeleninu. Obojí je samozřejmě neuvěřitelně zdravé, nicméně rozhodně ne vydatné. V případě, kdy si dáte pouze zeleninu nebo ovoce, nepřijmete bílkoviny ani tuky a brzy budete mít zase hlad. Z zeleninovému nebo ovocnému salátu proto připojte kousek pečiva a šunky nebo kvalitního sýru. Nezapomeňte také na čaj nebo vodu.
Burákové máslo není v České republice ještě zdaleka tolik rozšířené, jako třeba jinde ve světě. Zatímco si chleby hojně mažete nekvalitními tuky v podobě klasických českých másel, zapomínáte na tuto úchvatnou dobrotu, která je sice velmi kalorická, ale zato nabytá kvalitními tuky a bílkovinami. O tom, že skvěle chutná netřeba polemizovat. Klasický plátek chleba si namažte vrstvou arašídového másla, přidejte plátky banánu a vynikající snídaně je na světě.
Další zahraniční pochoutkou jsou wafle, které si můžete dát již v téměř každé restauraci nebo kavárně, kde nabízejí snídaně. Wafle jsou vyrobeny z obdobného těsta jako lívance nebo palačinky a proto chutnají téměř každému. Samotné wafle by byly příliš nezdravé, pokud si je ale doplníte kvalitním jogurtem nebo tvarohem a přidáte čerstvé ovoce, výborná snídaně zachutná opravdu celé rodině.
Míchaná vejce jsou jakousi klasikou, kterou Češi velmi rádi snídají a nejenom snídají. Často jsou ale připravena velmi nekvalitně, na přepálených tucích a nechybí ani slanina. Vy si připravte zdravější verzi na olivovém oleji, přidejte čerstvou petrželku a bylinky, k vajíčkům přikusujte žitné pečivo a chybět my neměl ani kousek zeleniny nebo ovoce.
V posledních letech se i u nás rozmohl trend ovesných kaší, které jsou alfou a omegou zdravého stravování a fitness jídelníčku. Ovesné vločky jsou nasyceny zdravými sacharidy, proto vám dodají spoustu energie, a to na celé dopoledne. Vyrobte si vlastní ovesnou kaši z vloček, mléka, medu nebo javorového sirupu a přidejte ovoce dle vlastní chuti nebo zmiňovavé burákové máslo.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.