Snídaně 5x jinak aneb jak zahájit den?

Tagy:  jídlo, jídelníček, ovoce, zelenina, bílkoviny, sacharidy, tuky

Sponzorované odkazy:

Snídaně 5x jinak aneb jak zahájit den?

Snídaně je naprostý základ, který by nikdo neměl opomíjet, ba naopak by se, hned po obědě, mělo jednat o druhé největší a nejvydatnější jídlo. Jeho skladba by však měla být o trochu jiná, neboť zatímco k obědu a k večeři jsou nejdůležitější bílkoviny a zelenina, snídaně by měla být nabytá nejenom bílkovinami, ale především sacharidy, které vám pomohou se pořádně „nakopnout“. Začínáte se snídaněmi a nevíte, jak by vlastně měly vypadat? Pak se nechte inspirovat našimi typy a začněte si rána užívat.

Zelenina versus ovoce

Spousta lidí má ve zvyku snídat pouze ovoce nebo jen zeleninu. Obojí je samozřejmě neuvěřitelně zdravé, nicméně rozhodně ne vydatné. V případě, kdy si dáte pouze zeleninu nebo ovoce, nepřijmete bílkoviny ani tuky a brzy budete mít zase hlad. Z zeleninovému nebo ovocnému salátu proto připojte kousek pečiva a šunky nebo kvalitního sýru. Nezapomeňte také na čaj nebo vodu.

Autor: with wind.COMAutor: with wind.COM

Síla burákového másla

Burákové máslo není v České republice ještě zdaleka tolik rozšířené, jako třeba jinde ve světě. Zatímco si chleby hojně mažete nekvalitními tuky v podobě klasických českých másel, zapomínáte na tuto úchvatnou dobrotu, která je sice velmi kalorická, ale zato nabytá kvalitními tuky a bílkovinami. O tom, že skvěle chutná netřeba polemizovat. Klasický plátek chleba si namažte vrstvou arašídového másla, přidejte plátky banánu a vynikající snídaně je na světě.

Autor: Think YUM!Autor: Think YUM!

Vyhrajte si s waflemi

Další zahraniční pochoutkou jsou wafle, které si můžete dát již v téměř každé restauraci nebo kavárně, kde nabízejí snídaně. Wafle jsou vyrobeny z obdobného těsta jako lívance nebo palačinky a proto chutnají téměř každému. Samotné wafle by byly příliš nezdravé, pokud si je ale doplníte kvalitním jogurtem nebo tvarohem a přidáte čerstvé ovoce, výborná snídaně zachutná opravdu celé rodině.

Autor: Meg LessardAutor: Meg Lessard

Stará dobrá vajíčka

Míchaná vejce jsou jakousi klasikou, kterou Češi velmi rádi snídají a nejenom snídají. Často jsou ale připravena velmi nekvalitně, na přepálených tucích a nechybí ani slanina. Vy si připravte zdravější verzi na olivovém oleji, přidejte čerstvou petrželku a bylinky, k vajíčkům přikusujte žitné pečivo a chybět my neměl ani kousek zeleniny nebo ovoce.

Autor: Tim FullerAutor: Tim Fuller

Ovesné kaše vedou

V posledních letech se i u nás rozmohl trend ovesných kaší, které jsou alfou a omegou zdravého stravování a fitness jídelníčku. Ovesné vločky jsou nasyceny zdravými sacharidy, proto vám dodají spoustu energie, a to na celé dopoledne. Vyrobte si vlastní ovesnou kaši z vloček, mléka, medu nebo javorového sirupu a přidejte ovoce dle vlastní chuti nebo zmiňovavé burákové máslo.

Autor: Meg LessardAutor: Meg Lessard

Článek Snídaně 5x jinak aneb jak zahájit den? byl publikován 12. listopadu 2015 v 16.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...