Jak řešit nefunkční vztah?

Tagy:  láska, partnerství, manželství, partner, vztah, problémy, pomoc

Sponzorované odkazy:

Jak řešit nefunkční vztah?

Lidské vztahy jsou sami o sobě velmi komplikované a nevyzpytatelné a mnoho lidí je bere na lehkou váhu. Jakmile se seznámíte s protějškem, který je vám sympatický a vaše scházení se působí harmonickým, až idylickým dojmem, snadno přijde zamilovanost, hlava v oblacích a vše se zdá být krásné a nekonečné. Nicméně nic netrvá věčně, bohužel ani zamilovanost a jakmile sundáte růžové brýle, mohou se na povrch dostat problémy, neshody a další negativa, kvůli kterým vztah zkrachuje. Mnozí však jednají ukvapeně a již při prvních známkách nesouladů ze vztahu utíkají. Mnohé problémy lze však poměrně snadno a jednoduše řešit a možná sami po pár týdnech či měsících zjistíte, že jste si vlastně souzeni a nic vás nemůže rozdělit, byť nejste dokonalý pár. Jak partnerské problémy řešit a jak poznat, kdy nastal opravdový konec vztahu nebo manželství?

Mluvte, mluvte a mluvte

Nejenom vztah ztroskotal na nedostatečné komunikaci daného páru. Lidé spolu bohužel obecně příliš nemluví a paradoxně nejméně ve chvílích, kdy by měli o problémech mluvit a řešit je. Tím, že dané trable budete ignorovat, přecházet a nebo se tvářit, že nejsou, se jich nezbavíte. Ba naopak začne ono pověstné dusno nabývat na svých rozměrech a než se nadějete, podepisujete rozvodové papíry. Ať už vás nebo partnera trápí cokoliv, mluvte o všem, mluvte pořád a do takové míry, dokud nebudete cítit lépe.

Nebojte se terapeuta

Často si páry neví rady, jak své neshody řešit a i když o problémech mluví, jednoduše neví jak. Dnešní doba je naštěstí plná expertů a pomocníků, kteří vám mohou pomoci pochopit nejenom partnera, ale také sebe, neboť neznalost svého vlastního já je často právě kamenem úrazů vztahů. Jak můžete chtít pochopit partnera, když se nevyznáte sami v sobě? Nebojte se proto vyhledat odbornou pomoc a zajít k terapeutovi či ke kouči. Ať už půjdete sami nebo s partnerem je na vás, důležitý je výsledný efekt.

Pro a proti

Je v celku přirozené, že člověk často tápe a přemýšlí, jestli je pro něho daná situace vůbec dobrá a zda je partner, se kterým aktuálně žije, tím pravým pro budoucí život a založení rodiny nebo následnou výchovu dětí. Pakliže si nejste jisti daným vztahem, udělejte si klasický seznam pro a proti, který vám jednoduchou metodou pomůže sesumírovat si vaše preference. Do seznamu také zahrňte co vám vadí na partnerovi nebo společném soužití a co naopak oceňujete. Následně byste měli být schopni posoudit, zda vám nepořádek po partnerovi vadí více než fakt, že je hodný a pozorný.

Článek Jak řešit nefunkční vztah? byl publikován 17. dubna 2016 v 12.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...