4 tipy, jak předejít nachlazení na dovolené

Tagy:  dovolená, léto, chřipka, zájezd, klimatizace, led, voda

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak předejít nachlazení na dovolené

Dovolená je obdobím, ke kterému se většina lidí neuvěřitelně upíná a nemůže se dočkat, až nastane. Veškerý stereotyp se náhle změní, ruch , chaos a stres opadne a vy se můžete oddávat nekonečnému lenošení, odpočívání a nic nedělání, pokud je to představa vaší dovolené. Pakliže se za odpočinkem vydáte jednou za rok, o to více si přejete, aby byla dovolená dokonalá a promyšlená do posledního detailu. O to větší pozor byste měli dávat na své zdraví, neboť i takové nachlazení vám zájezd může značně pokazit. Jak tedy předejít tomu, abyste dovolenou proleželi s teplotou a kapesníky?

Pozor na mokré plavky

Pánové jsou v tomto případě poměrně imunní, ale především ženy mohou neuvěřitelně rychle nastydnout od spodní části těla. Mokré plavky jsou velmi zrádné, a to i v případě, kdy je v destinaci 45 stupňů. Plavky vám totiž neuschnou během několika sekund a pokud si v nich libujete dobrou hodinu, ne-li dokonce delší dobu, riskujete nastydnutí vaječníků a spolu s nimi prochladnutí celého těla. Bolestmi břicha může nachlazení pouze začínat a než se nadějete, máte nejenom klasickou chřipku, ale také zánět ženských partií.

S klimatizací opatrně

Velmi zrádná je v letních měsících také klasická klimatizace. Možná jste i vy někdy zažili situaci, kdy jste si v tropických teplech sedli do chladného automobilu, kde bylo sotva 20 stupňů a následně jste se měsíc potýkali s angínou. Extrémní změny teplot tělu neprospívají a pokud máte na dovolené klimatizované auto a pokoj, mějte se na pozoru. Klimatizaci nastavte vždy jen o pár stupňů nižší, než je venkovní teplota a pokud potřebujete řádně vyvětrat před spánkem, zapněte klimatizaci naplno a odejděte se mezitím vysprchovat nebo projít do města. Na noc klimatizaci vypněte, abyste neriskovali prostydnutí holých rad nebo nohou.

Autor: Susanne NilssonAutor: Susanne Nilsson

Cvičte přiměřeně

Nastydnout můžete velmi snadno a rychle i v případě, že jste se rozhodli na dovolené sportovat. Je dobré, že se nechcete pouze oddávat nezřízenému jedení a spíše byste rádi tělu ulevili od těžkých zad a nohou, nicméně stále mějte na paměti teplotní výkyvy a rovněž průvan. Během sportování se vždy zapotíte a pokud se s potem na zádech budete pohybovat v průvanu nebo opět v klimatizovaných místnostech, rýma a škrábání v krku na sebe nenechá dlouho čekat.

Nepijte ledové nápoje

Doslova strašákem veškerých dovolených jsou extrémně vychlazené nápoje a zmrzlina. Samozřejmě, že v případě tropických oblastí nechcete pít čaj a ledové pití vám přijde vždy k dobru, nicméně pokud jste rozpáleni a zalijte si hrdlo ledem, pak se začne bránit záněty a angína je něco, co se vás chytne a jen tak nepustí. Nápoje si proto v rozumné míře dávkujte a nikdy je nehltejte plnými doušky. V ideálním případě se ledu zcela vyhněte.

Článek 4 tipy, jak předejít nachlazení na dovolené byl publikován 5. září 2016 v 12.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...