4 mýty o chřipce a nachlazení

Tagy:  nachlazení, mýtus, nemoc, bacily, bakterie, viry, vitamíny, léky

Sponzorované odkazy:

4 mýty o chřipce a nachlazení

Chřipka a nachlazení jsou nejčastějšími chorobami, které mohou člověka postihnout a v tomto chladném a sychravém počasí se veškerých virům a bakteriím daří nejlépe. Někdo se s chřipkou potýká, vlivem špatné imunity, neustále, jiného zasáhne sotva jednou do roka. Každý jsme jiný, co však máme společné, jsou metody, kterými se chřipky a nachlazení zbavujeme a které jsou, světe div se, obvykle nesmyslné a mylné.

Marodím v zimě, protože nastydnu

Jedním z největších mýtů je myšlenka, že lidé nastydnou či chytí bacil ze zimy, protože jednoduše prochladli. Vědci ale dokázali, že studené počasí nemá na bakterie ani viry žádný vliv, ba naopak. Otužování tělu prospívá a proto byste měli mít spíše silnější imunitu. Pravda je taková, že v zimě člověk snadněji onemocní proto, že se vyskytuje v prostorách, kde je podstatně více lidí, než-li v létě. Hromadná doprava, metro, kavárny, knihovny… Lidé se automaticky schovávají před mrazem a tak si stále dokola předávají ty samé, nakažlivé bacily.

Chřipku zkrátka ,,přechodit" nelze, autor: Coldrex mixChřipku zkrátka ,,přechodit" nelze, autor: Coldrex mix

Stačí pouze přechodit

Někteří jedinci se léčí tak, že chřipku prostě a jednoduše ,,přechodí". Ve zkratce to znamená, že se nadopují všemi možnými dostupnými léky a dál se chovají dle běžných rituálů, jako jakýkoliv jiný den. Za týden vás obvykle nesnáze sice opustí, ale nevyléčené bakterie zůstanou uvnitř těla, kde čekají na svou příležitost, ta se pak může objevit v podobě angíny, nejrůznějších zánětů, gynekologických problémů a podobně. Příznaky chřipky proto nepodceňujte a vždy si doma alespoň 2 dny poležte.

Chřipka je nachlazení

Pravděpodobně nejste jediní, co si pletou chřipku a nachlazení. Mezi těmito dvěma, zdánlivě podobnými pojmy, však existuje diametrálně odlišný rozdíl. Zatímco při nachlazení máte rýmu, lehký kašel, možná vás trochu pobolívá v krku, ale můžete normálně fungovat, chřipka vás na několik dní ochromí vysokou teplotou, malátností, nevolností, někdy zvracením a průjmy a především se cítíte tak, že by vás do práce či do školy nedostal nikdo a za nic.

Hlavně hodně ,,céčka"

K babským radám patří také známí vitamínový doping, kdy do sebe v případě chřipkových příznaků vpravíte kilogramy pomerančů, citronů, grepů a jiných citrusů s tím, že vitamín C bacily účinně vyžene. Japonské studie si ale stojí za tím, že ,,céčko" má na tělo přesně opačný efekt a naopak průběh chřipky podpoří.

Naučte se chřipku vyležet, autor: mendhakNaučte se chřipku vyležet, autor: mendhak

Článek 4 mýty o chřipce a nachlazení byl publikován 16. února 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...