4 tipy, jak se nenechat “vytočit”

Tagy:  vztek, agresivita, nálada, chování, asertivita

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak se nenechat “vytočit”

Většina lidí je neustále obklopena řadou dalších lidí, kteří tvoří váš sociální okruh. Jedná se samozřejmě o rodinu a přátelé, ale také o kolegy, lidi v hromadné dopravě, na koncertě, v supermarket, v divadle a takto bychom mohli pokračovat opravdu dlouho. Den co den je okolo vás zkrátka pořád dost lidí a ti mají samozřejmě různá chování a jednání. Někteří jsou vychovaní a galantní, jiní vám dokáží znatelně, jak se říká, nadzvednout mandle. Jak se naučit být v klidu, jednat asertivně a nenechat se, lidově řečeno, vykolejit?

Odosobněte se

Nikdy nevíte, na koho právě narazíte a pokaždé vás někdo může překvapit svým hulvátským a nevyzpytatelným jednáním. V supermarket do vás někdo hrubě najdete vozíkem, spustí se nepříjemná konfrontace v autobuse ohledně toho, kdo si sedne anebo na vás zaútočila kolegyně? V takových situacích se snažte vždy maximálně odosobnit a říct si, že je to jen cizí hloupý člověk, kterého již nikdy neuvidíte, tak proč si kazit náladu. V případě kolegyně, kterou jistě znovu uvidíte, si zkrátka povězte, že se špatně vyspala anebo je nešťastná se svým životem. Nic si neberte osobně a hádku vypusťte okamžitě z hlavy. Jedině tak si nebudete způsobovat zbytečné vrásky.

Nenechte se jen tak vytočit. Autor: Navaneeth KNNenechte se jen tak vytočit. Autor: Navaneeth KN

Nereagujte agresivně

Každý člověk se při konfrontacích přirozeně řídí svojí intuicí a tím, co je pro něho přirozené a pokud jste spíše choleričtější povahy, pak snadno vybuchnete. Z poměrně zbytečné a nevinné hádky se tak může stát “boj na život a na smrt”. Snažte se v takových případech zachovat klid a nechovat se agresivně, byť druhá osoba reaguje jakkoliv neadekvátně dané situaci. Jedině tak spor vyřešíte s chladnou hlavou a o poznání rychleji.

Buďte vy ten chytřejší

Jedinci, kteří mají zapotřebí vyvolávat hádky a konfrontace si obvykle kompenzují své sebevědomí, osobní život a jiné problémy. Tuto skutečnost byste si měli vždy připomenout. Mnohdy se také nejedná o lidi dvakrát inteligentní a s takovými je hádka během na dlouhou trať. Buďte proto v každém případě vy tím chytřejším a jednejte s rozmyslem, důvtipem a klidem. Možná paní prodavačku naštvete k nepříčetnosti, ale zachováte si patřičné decorum.

Článek 4 tipy, jak se nenechat “vytočit” byl publikován 20. března 2017 v 00.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...