Jarní očista aneb jak na ni?

Tagy:  očista, jaro, jarní očista, zdraví, strava, alkohol, zelenina, maso

Sponzorované odkazy:

Jarní očista aneb jak na ni?

Jarní očista zná Spousta z vás také pod klasickým pojmem detox. Ten se vyskytuje nejenom v Čechách, ale především v amerických státech opravdu hojně. Jedná se o jakési očištění organism, jež má mnoho podob. Může být velmi radikální, kdy se stravujete opravdu jen pomocí zeleninových šťáv, ale v ideálním případě by mělo být pročištění jednodušší a méně náročné. Podívejte se na těchto pár tipů, jež vám jistě pomohou.

Odlehčujte, ale opatrně

Základem jarní očisty, která nebude pak tak radikální a u které nemusíte být pod dohledem lékaře, je odlehčení jídelníčku. Zde samozřejmě záleží na tom, co jste běžně zvyklí jíst a podle toho se zařídíte. Pro někoho bude odlehčení jen jemné, pro někoho velmi výrazné. Odlehčení může trvat I delší dobu, ale neměli byste jej porušit 14 dní, a to v kuse. Výjimky zde nejsou povoleny

Autor: Jeremy KeithAutor: Jeremy Keith

Pryč s alkoholem

V první řadě zapomeňte na alcohol. Ten do jarní očisty rozhodně nepatří, a to nejenom proto, že je škodlivý, a zatěžuje játra, ale především proto, že je take velmi kalorický a plný cukru. Alkoholem je přirozeně myšleno vše, co alkohol obsahuje, takže jemný vinný střik ani vídeňská káva nejsou výjimkou a v jídelníčku nemají co dělat.

Vyřaďte bílou mouku

Druhým bodem by mělo být alespoň dočasné vyřazení bílého pečiva. To lidskému organism celkově příliš nevyhovuje a v jarní očistě obzvláště ne. bílé pečivo zpomaluje metabolismum a má tendence se ukládat ve formě tuků. Jakmile jej vyřadíte, budete si připadat plni energie a života. Bílé housky, rohlíky a klasický chléb proto vyměňte za pečivo a v ideálním případě za žádné.

Vyhněte se masu

Maso samozřejmě není nezdravé a dokonce může být i velmi dietní, nicméně stejně tak zatěžuje organismus, proto byste jej ze svého stravování měli take vyřadit. Především červené maso je pro organismus náročné a spalovat jej můžete I několik dní, což přímo jarní očistě není žádoucí. Místo masa proto zařaďte luštěniny, sýry, sojové výrobky nebo tofu, jež je bohaté na bílkoviny a take vlákninu.

Článek Jarní očista aneb jak na ni? byl publikován 17. dubna 2017 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...