Jarní detox aneb kdy vám může uškodit?

Tagy:  detoxikace, šťáva, zelenina, ovoce, jaro, jarní detox

Sponzorované odkazy:

Jarní detox aneb kdy vám může uškodit?

Se začátkem jara začně každoročně většina lidí řešit o něco více svoji postavu, než tomu bylo v zimě. Zatímco v chladných měsících jste mohli nosit volnější a teplé oblečení, na jaře se odhalují bříška a nohy a móda i počasí vás tak nějak nutí se o svoje tělo více starat. Vedle cvičení a sportování celkově se mnoí uzaměřují také na každoroční jarní detoxikaci. Detox je jistě dobrá věc, pakliže jej podstoupíte s odborníkem a budete se řídit přesně jeho radami. Naopak vám totiž může detox velmi uškodit a ublížit. Kdy vám detox spíše uškodí?

Naordinujete si příliš dlouhou kúru

Detox by neměl být příliš dlouhý, neboť je zde třeba myslet na skutečnost, že během detoxikace nemáte přísun všech nezbytných složek a látek, které potřebujete. Během detoxikace pijete ovocné a zeleninové šťávy, tudíž vám chybí bílkoviny, tuky a správné složení sacharidů. Tělo je proto značně oslabeno, byť je očištěno. Detoxikace proto nikdy nesmí trvat příliš dlouho. Zapomeňte proto na dvoutýdenní detoxikační kúry, které by vás mohli velice oslabit, a to jak z hlediska imunity, tak celkové fyzické kondice.

Autor: Joanna SlodownikAutor: Joanna Slodownik

Pozor na jojo efekt

Jarní detoxikační šťávy a kúry musí být sestaveny tak, aby obsahovaly alespoň základní vitamíny a minerální látky, po kterých budete mít energii na běžné denní fungování. Během detoxikační kúry byste neměli příliš sportovat, ale přesto se nemůžete cítit vyloženě slabí. A proč by detoxikační šťávy měly být sestaveny s odborníkem a měly by obsahovat určité složky? Hlavně kvůli tomu, aby po ukončení detoxikační kúry nepřišel jojo efekt. Pokud se tedy do detoxu vydáte sami a budete si jej ordinovat příliš dlouho a přísně, pak počítejte s tím, že s klasickou stravou přijdou i kila navíc.

Zjistěte si alergie

Nebyli byste jediní, kteří by během detoxikační kúry přišli na to, že jsou na některé šťávy alergičtí. Možná si myslíte, že alergie na potraviny nemáte, ale pokud jste nikdy nezkusili šťávu z řapíkatého celeru, čerstvého špenátu nebo třeba mangoldu, pak se můžete divit, že se po první konzumaci ovocné a zeleninové šťávy objeví pupínky nebo nevhledná kopřivka. Než se tedy do jarního detoxu vůbec pustíte, zjistěte si, zda nejste alergičtí na některé druhy potravin. Zaměřte se výhradně na peckoviny, jež jsou agresivní a čím dál více lidí trpí právě alergií na peckoviny.

Autor: Mitch AltmanAutor: Mitch Altman

Článek Jarní detox aneb kdy vám může uškodit? byl publikován 25. května 2017 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...