Medicinální houby – přírodní pomoc s mnoha obtížemi

Medicinální houby – přírodní pomoc s mnoha obtížemi

Příroda je velmi moudrá a poskytuje nám mnoho darů, které nám mohou pomoci s našimi neduhy. Patří mezi ně i medicinální houby. Tradiční čínská medicína pracuje s těmito přírodními poklady už tisíce let, používají se k podpoře imunity i k léčbě mnoha onemocnění. I u nás najdete poměrně širokou nabídku medicinálních hub, byla by tedy škoda jejich účinky nevyzkoušet na vlastní kůži. Které patří mezi ty nejvyhledávanější?

Vybírejte z různých druhů léčivých hub

Medicinálních hub, tedy hub se zdraví prospěšnými a léčivými účinky, existuje více než deset. Každá z nich má svoje specifika a dokáže pomoci s různými onemocněními těla a duše. Co mají společného, je vysoký obsah esenciálních aminokyselin, minerálů, vitamínů a stopových prvků. Jsou to zásobárny energie, které umí nastartovat regenerační procesy v našem těle. Medicinální houby jsou k dostání v různých podobách, některé i syrové, jiné sušené, ale nejčastěji v podobě kapslí obsahujících většinou výluh z hub. Kapsle jsou nejoblíbenější z hlediska snadného užívání i jistoty nejlepšího poměru účinných látek. Pozornost samozřejmě musíte věnovat výběru výrobce, mezi ty spolehlivé s kvalitními produkty patří například MycoMedica.

Reishi

Reishi, foto: Eric SteinertReishi, foto: Eric Steinert

Jednou z nejpoužívanějších medicinálních hub je reishi (ganoderma, lesklokorka lesklá). Domovinou této dřevokazné houby je Asie, kde je v tradiční medicíně využívána po tisíciletí. Její název v překladu znamená božská houba nesmrtelnosti. Umí totiž velmi dobře aktivizovat imunitní systém a přispívá ke správné funkci oběhového systému. Houba za své blahodárné účinky vděčí jedinečnému složení bohatému na polysacharidy, bílkoviny, mastné kyseliny, minerály a vitamíny. Využívá se především k podpoře imunitního systému, což má příznivý vliv na celou řadu onemocnění, včetně rakoviny, různých alergií či kožních problémů. Ovlivňuje i mentální zdraví, užívá se například při poruchách spánku nebo při nervovém vypětí.

Cordyceps

Cordyceps militaris, foto: Hagen GraebnerCordyceps militaris, foto: Hagen Graebner

Další velmi pozoruhodnou medicinální houbou je cordyceps (Ophiocordyceps sinensis, Cordyceps sinensis, housenice čínská). Tato parazitická houba, rostoucí především v horách Tibetu a některých čínských provinciích, je významným zdrojem betaglukanů, minerálů, stopových prvků i vitamínů. I cordyceps se využívá jako stimulant imunity, dokonce má být po této stránce asi nejsilnější. Zvyšuje odolnost organizmu proti bakteriím, virům, ale i stresu. Podporuje léčbu různých onemocnění ledvin, plic, štítné žlázy a dalších orgánů. A má například také pozitivní vliv na pozvednutí nálady.

Medicinální houby určitě stojí za zkoušku. Možná budete jejich účinky příjemně překvapeni, i když třeba nepatříte mezi zastánce tradičních východních směrů.

Článek Medicinální houby – přírodní pomoc s mnoha obtížemi byl publikován 28. října 2017 v 16.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...