Chladno škodí zdraví víc než horko

Tagy:  nebezpečné chladné počasí, vliv počasí na zdraví

Sponzorované odkazy:

Chladno škodí zdraví víc než horko

Víte o tom, že chladné počasí ohrožuje zdraví mnohem více než horko? Pravdu je tomu tak, chladné počasí usmrtí mnohem více lidí než nadměrné teplo. A největším viníkem je mírné vychýlení teplot od průměru, které je nebezpečnější než extrémní teploty.

Důkazem je studie

Chladné počasíChladné počasí Autor: Mike Head

V londýnském institutu pro výzkum hygieny a tropických nemocí zaznamenávali údaje o úmrtí v souvislosti s ideální teplotou v zemi. Z toho zjistili, že chladnější počasí mohlo za úmrtí lidí dvacetinásobně častěji než nadměrné teplo.

Studie byla sice provedena v Evropě, Asii a Jižní Americe, ale dle jiných vědců není příliš přesná, protože nezohledňuje důležité faktory, jako je stáří, zdravotní stav nebo znečištěné ovzduší. Opomenutý je i způsob oblékání a vytápění domácností. Například obyvatelé v teplejších regionech mají ve svých domácnostech vyšší pokojovou teplotu a při pohybu venku méně často nosí čepici nebo rukavice a tak se vystavují většímu stresu z chladu.

Které teploty jsou nejnebezpečnější

Nízké teplotyNízké teploty Autor: Henny HR

Pro lidi žijící v Madridu je nejnebezpečnější teplota osm stupňů Celsia a hned potom 25 stupňů Celsia. Extrémní teploty nad 30 stupňů Celsia a teploty kolem nuly, neměly dle studie na úmrtnost velký vliv.

Podobně je na tom i Česko, které zaznamenalo nejvyšší letní úmrtnost a to v chladném létě roku 1987, kdy žádná vlna horka nepřišla.

Vliv nízkých teplot na úmrtnost

Zahřátí v chladu oblečenímZahřátí v chladu oblečením Autor: Rafael Alongo

Vliv nízkých teplot na úmrtnost je hůře pozorovatelný, protože prodlevy mezi těmito vlivy je obvykle delší, spojitost je méně přímá, geograficky proměnlivá nebo případná chřipková epidemie. Přesto však byla vysledována vyšší úmrtnost na CVD (kardiovaskulární onemocnění) o 1,7% při poklesu teploty o pouhý jeden stupeň Celsia během jednoho měsíce sledování. To bylo vysledováno především u obyvatel starších 65 let. Krom toho bylo také zjištěno, že městské obyvatelstvo je více náchylné na horké vlny a venkovské obyvatelstvo je zas více náchylné na studené vlny.

Obezřetní však musíme být neustále a své zdraví chránit jak v horku, které zatěžuje především srdce a krevní oběh, tak i v nadměrné zimě, která přináší rizikové onemocnění dýchacích cest a oslabuje imunitní systém.

Článek Chladno škodí zdraví víc než horko byl publikován 22. prosince 2017 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...