Hladká, hrubá, polohrubá? Vyzkoušejte i jiné druhy mouky

Hladká, hrubá, polohrubá? Vyzkoušejte i jiné druhy mouky

Možná jste někdy při výletu do zahraničí s údivem koukali, že v některých zemích prostě žádné dělení mouky na hladkou, hrubou a polohrubou nemají. Je to náš výmysl. Ve světě se daleko více hraje na to, z čeho je vlastně mouka vyrobená. A také u nás se začínají rozšiřovat různé jiné druhy mouky než ta klasická bílá pšeničná.

Zda je či není klasická pšeničná mouka zdravá, teď nechme stranou. Peče se z ní bílé pečivo, o němž se někdy tvrdí, že by se nemělo příliš konzumovat. Jedno je ale jisté. Když vyzkoušíte jiné druhy mouky, získáte najednou spoustu nových možností na výborné pečivo i luxusní dezerty.

Takže jdeme rovnou na věc. Pojďme si představit několik druhů mouk, které uvidíte v mnoha receptech.

K zahuštění omáček: Tapioková mouka

Jako zahušťovadlo se výborně hodí bezlepková tapioková mouka. Je velmi jemná, netvoří se v ní hrudky a má neutrální chuť. Mezi bezlepkové mouky řadíme i amarantovou, rýžovou, kukuřičnou či sójovou. Mimochodem tapioka je název pro kořen manioku.

Na pizzu: Špaldová mouka

Poměrně běžně se setkáte s moukou špaldovou. Na rozdíl od jiných výše jmenovaných se dá často koupit i v běžných supermarketech, nemusíte chodit do obchodů se zdravou výživou. Může se použít i do sladkých jídel, ale otázkou je, zda vám v nich bude chutnat. Daleko více se hodí na přípravu slaných pokrmů, jako jsou pizzy, slané muffiny apod.

Na chléb: Směs prosové a tapiokové mouky

Ve specializovaných obchodech často najdete i speciální směsi na výrobu různých pokrmů. Existuje například bezlepková mouka na chléb, která obsahuje prosovou a tapiokovou mouku doplněnou o melivo z vnějších slupek plodů psyllia (jitrocelu písečného) a bambusovou vlákninu.

Královna sladkých dezertů: Kokosová mouka

Pokud rádi pečete sladké, rozhodně si pořiďte kokosovou mouku. Je hrubší a má velmi výraznou chuť, která dodá dezertu úplně nový náboj. Mnohdy se kombinuje napůl například s moukou rýžovou či nějakou jinou, aby nebyla chuť kokosu až tak výrazná. Zkuste ji někdy použít na svůj oblíbený koláč nebo třeba i na palačinky, lívance apod. Je vhodná pro různé sladkosti.

Jaké další mouky známe?

Je jich spousta. Vynikající je například mandlová mouka (mandle rozemleté na mouku), nicméně za tu si připlatíte. Největší výběr najdete v kamenných obchodech a e-shopech se zdravou výživou. Pokud vás zajímá výše uvedená bezlepková mouka na pečení, podívejte se rovnou do obchodů s potravinami pro celiaky. Rozhodně si však nemyslete, že různé typy mouky se hodí pouze do zdravé stravy. I když jinak nejíte nijak obzvlášť zdravě, můžete si čas od času vylepšit nějaký dezert či jídlo jiným druhem mouky. Bílá pšeničná mouka je vždy nejlevnější, ale když ji namixujete například napůl s nějakou jinou, nevyjde vás to cenově tak strašně.

Článek Hladká, hrubá, polohrubá? Vyzkoušejte i jiné druhy mouky byl publikován 21. září 2019 v 20.45 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...