Zdravotní obtíže bez příčiny mohou ukazovat na úzkost

Zdravotní obtíže bez příčiny mohou ukazovat na úzkost

Bolesti břicha či hlavy, zažívací potíže, svalové napětí, bolest zad nebo poruchy spánku. Tyto obtíže mohou poukazovat na mnohá onemocnění. Často se ovšem ani po všech možných vyšetřeních nepodaří prokázat nějakou fyzickou příčinu. Organismus je v pořádku, tak jak je možné, že stále máte tyto problémy? Na vině může být úzkost

Úzkost neboli generalizovaná úzkostná porucha je bohužel velmi častým onemocněním. Je velká škoda, že jsou v naší společnosti psychické nemoci vnímány odlišně od těch tělesných. Přitom nejsou o nic méně závažné, a kdo se jich chce zbavit, ten potřebuje odbornou pomoc i léky.

Čím se úzkostná porucha vyznačuje?

Lidé trpící úzkostí mají neustálý pocit, že:

  • něco nezvládnou,
  • něco se pokazí,
  • udělali nějakou chybu,
  • něco není v pořádku.

Následkem toho žijí v permanentním stresu, což vede k psychické únavě, depresím, nespavosti a bolestem. Fyzické projevy úzkosti jsou různé. Velmi často se na ni přijde tehdy, když pacient míří k lékaři s nějakými konkrétními fyzickými potížemi, jenže všechny výsledky jsou v pořádku.

Léčba je nutná a bohužel často dlouhodobá

Úzkostná porucha dokáže velmi negativně ovlivňovat život. Člověk je neustále unavený, nemá na nic náladu, a tím se jeho psychický stav ještě zhoršuje. Proto je léčba úzkostné poruchy nesmírně důležitá, sama nepřejde.

Prvním nesnadným krokem je vůbec rozpoznání nemoci. Lékaři už pomalu začínají chápat, že úzkost je nová civilizační choroba, a pokud výsledky vyšetření nic neukazují, posílají pacienty k psychiatrům. Pro ně to nebývá snadné. Málokdo si dokáže přiznat psychické potíže.

Psychiatr poradí, jak se zbavit úzkosti. Zahájí psychoterapii, která pomůže odhalit a zpracovat příčinu onemocnění. Může nasadit i léky, typicky se používají antidepresiva, případně benzodiazepiny, které ale způsobují silnou závislost.

Kromě toho je vhodné zvýšit příjem B-komplexu a hořčíku, který tiší podrážděnost a pomáhá nervovému systému relaxovat. Z bylinek je možné užívat mučenku, kořen kozlíku lékařského.

Článek Zdravotní obtíže bez příčiny mohou ukazovat na úzkost byl publikován 27. září 2019 v 13.15 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...