Využijte léčivou sílu přírody

Sponzorované odkazy:

Využijte léčivou sílu přírody

Během těchto zvláštních dní, kdy světu vládne pandemie, vám může chybět jedna věc – dostat se ven. Ať už si jdete zaběhat nebo se jen tak projít, určitě na sobě pozorujete, že když jste chvíli v přírodě, uklidňující vánek a západ slunce vám přirozeně dávají dobrý pocit. Koronavirus nemůže zastavit svět na vždy, a tak ho nenechte, aby vám sebral radost ze života a použijte přírodu jako pomyslnou nabíječku.

Pobyt v přírodě může být součástí psychoterapiePobyt v přírodě může být součástí psychoterapie

Mnozí vědci se po staletí věnovali souvislosti léčby nemocí a pobytem v přírodě. Ekopsychologie zkoumá vztah lidí a přírody, není to moc rozvinutý obor, ale studie jasně prokazují, že trávení času v přírodě pomáhá snížit stres, úzkost, stres, zlepšit celkové pocity pohody a štěstí, zvýšit vaši energii a dokonce zvýšit vaši kapacitu plic. Pojďme se podívat na přínosy přírody pro zdraví.

Zlepšuje vaši náladu

Vkročit do tepla slunečného dne je skvělý způsob, jak vyvolat úsměv na tváři, a má to svůj důvod. Sluneční světlo vám poskytuje energizující vitamin D, u kterého bylo prokázáno, že zlepšuje náladu, uklidňuje nervový systém a zlepšuje problémy, jako je podzimní deprese. Kromě toho vitamin D také podporuje vstřebávání vápníku v těle a jeho správné množství může minimalizovat riziko hypertenze, rakoviny a některých autoimunitních onemocnění.

Udržuje vás v přítomnosti

Odpojení od každodenního života a pobyt venku vám umožní soustředit se na přítomný okamžik. Ve své podstatě vás spojení s přírodou vybízí k tomu, abyste byli tady a teď, uklidnili mysl a vnímali pohledy, zvuky a vůně, které vás obklopují, a které si máte uchovat v paměti. Základní forma meditace, která upoutá vaši pozornost na přítomnost (místo toho, aby se zabývala minulostí nebo se obávala o budoucnost), může minimalizovat stres a úzkost.

Dobíjí vás

I když si možná myslíte, že dvojité espresso je klíčem k překonání odpolední únavy, výzkum naznačuje, že lepší je procházka do lesa. Řada studií odhalila, že lidé, kteří byli v přírodě jen třeba 20 minut denně, zaznamenali zvýšenou hladinu energie a lepší celkovou náladu než ti, kteří ven nechodí.

Dělá vás velkorysejšími

Lidé, kteří chodí do přírody, jsou více přátelští a velkorysí. Příroda nám připomíná, že jsme součástí něčeho obrovského. Spojení s přírodou může mít hlubokou duchovní stránku, která nám pomůže zajistit silnější pocit sebeuvědomění. Snažte se vnést do svého života více přírody, je to prvním krokem k využití jejích léčivých sil. Zkuste nechat telefon, tablet nebo notebook doma, místo toho zaměřte na vůně, zvuky, památky a textury, které vás obklopují – vůni vaší růžové zahrady, pocit větru na tváři, cvrlikání ptáků. Zkuste také cvičit venku – dopolední cvičení jógy v parku nebo procházka po naučné stezce, místo toho, abyste se doma mučili na rotopedu.

Článek Využijte léčivou sílu přírody byl publikován 22. října 2020 v 00.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...