Jaké má příznaky koronavirus?

Sponzorované odkazy:

Jaké má příznaky koronavirus?

Koronavirus se velmi rychle šíří po celém světě a je velmi nepravděpodobné, že by se vůbec nedostal do Evropy a České republiky. Koronavirus je vážným rizikem pro děti, seniory a chronicky nemocné pacienty. Zdravý jedinec by se s ním měl pod dohledem lékařů poprat bez fatálních následků.

Jaké má koronavirus příznaky?

Jsou to horečka, kýchání, kašel a zhoršené dýchání a celková schvácenost. Někteří pacienti uváděli, že se k těmto příznakům časem přidali zažívací obtíže a průjem. Vážnější průběh má u chronicky nemocných pacientů, u kterých se rozvine i zápal plic, často navíc doprovázený selháním ledvin.

Cestovali jste?

Pokud máte mírné respirační příznaky, teplotu a nebyli jste v Asii, ani jste nepřišli do styku s někým, kdo v nedávné době po Asii cestoval, můžete být v klidu. Přinejhorším budete mít klasickou chřipku. Ale ani toto onemocnění nepodceňujte. Respirační problémy spojené s horečkou a provázené s dýchacími obtížemi, jsou důvodem proč okamžitě vyhledat lékařskou pomoc vždy.

Pakliže jste se nedávno vrátili z návštěvy Asie, či jste se pohybovali na přestupových letištích, kde jste se mohli setkat s lidmi, kteří mohli být přenašeči koronaviru, neprodleně kontaktujte lékaře, či vaši krajskou hygienickou stanici, tam vám poradí, jak v tomto případě postupovat. V rámci omezení možnosti nákazy dalších lidí, se nesnažte dopravovat k lékaři městskou dopravou. Všichni, kdo by s vámi přišli do kontaktu budou ohroženi.

Léčba

Přestože vědci z celého světa usilovně pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru, stále však není dostupná ani vakcína, ani speciální lék určený přímo proti tomuto typu viru. Lékaři u pacientů léčí především příznaky, a to většinou běžně dostupnými antivirotiky, u některých chronicky nemocných pacientů, kteří měli zvlášť závažné obtíže zkoušeli i léčbu antivirotiky, které se běžně užívají na léčbu AIDS.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svém článku uvedla, že virus 2019nCOV velmi dobře reaguje na podpůrnou symptomatickou léčbu a úmrtnost v poměru k počtu nakažených není tak vysoká, jako byla například u virů MERS a SARS. Problém by byl, kdyby došlo k hromadnému rozšíření koronaviru do zemí, kde je hůře dostupná péče, například do států v Africe.

Prevence

Jelikož proti koronaviru není v současné době ani účinný lék první volby, ani očkování, nejdůležitějším způsobem boje proti němu je prevence. Časté mytí rukou, nošení respirátorů s ochrannou třídou FFP3, vyhýbání se míst, kde se shromažďuje větší množství lidí. Pokud můžete, eliminujte cesty letadlem do Asie.

TIP: Další informace o ochraně před koronavirem najdete v našem dalším článku.

Článek Jaké má příznaky koronavirus? byl publikován 20. února 2020 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...