V boji proti koronaviru je klíčová prevence

Sponzorované odkazy:

V boji proti koronaviru je klíčová prevence

Koronavirus. Nejčastěji skloňované slovo posledních dní. Pod písmeny COVID-19 se skrývá časovaná virologická bomba. Díky tomu, že ohnisko vzniku této nemoci se nachází v jednou z nejlidnatějších míst na planetě jsou čísla nakažených a nemocných velmi vysoká. Ve středu přišlo k přepočítání nakažených a obětí a čísla rapidně stoupla. A to je jen vrcholek ledovce. Spousta nakažených nemá dostupnou zdravotní péči a snaží se s nemocí bojovat sami a ani jí nehlásí. Dá se proti tomuto viru bojovat? Je nějaká prevence? Obrana? Lze očekávat, že se stane stejnou hrozbou jako SARS v roce 2003, či agresivnější MERS na sklonku roku 2012?

Prevence proti koronaviru

Prevence je obdobná jako u chřipky a podobných virových onemocnění.

Časté mytí rukou

Často si umývejte ruce mýdlem, či hygienickými gely na bázi alkoholu. Pokud se necítíte v bezpečí, na místech s výskytem většího množství lidí, letištích, či nemocnicích, používejte rukavice. Lidé, kteří kašlou jsou zvyklí si dávat ruku před pusu, kapénky obsahující virovou infekci pak prostřednictvím rukou přenáší na všechny povrchy, kterých se dotknou.

V rámci ohleduplnosti k ostatním osobám ve vaší blízkosti si při kašlání a kýchání zakrývejte ústa a nos ohnutým loktem, nebo kapesníkem, které neodhazujte do otevřených košů. Lepším způsobem je kapesníky odhazovat uzavřené například do uzavřených nádob, či igelitových pytlíků.

Bezpečná vzdálenost

Pokud ve vašem okolí někdo kašle a kýchá, má horečku a vy máte podezření, že by mohl být nakažen koronavirem, udržujte si vzdálenost alespoň 2 metry. Díky tomu, že v České republice zatím neevidujeme lidi, kteří jsou nakažení koronavirem, je to nepravděpodobné. V období téměř koronavirové pandemie a současně probíhající chřipkové epidemie doporučujeme eliminovat návštěvy míst s větší kumulací lidí a uzavřených prostor, jako jsou divadla, kina, velká obchodní střediska. Je to nejlepší prevence. Samozřejmě nákupům nezbytných potravin se nevyhnete, ale dobře si rozmyslete, jestli návštěva filmové premiéry vám stojí za to chytit chřipku, či koronavirus.

Nedotýkejte se očí, nosu a úst

Proč? Vaše ruce se dotýkají mnoha povrchů, které mohou být virem kontaminovány. Pokud se kontaminovanými rukami šaháte na obličej, oči, nos nebo ústa, usnadníte viru cestu k vaší nákaze.

INFO: WHO – Světová zdravotnická organizace věnovala celou sekci pro otázky a odpovědi týkající se koronaviru.

Roušky a koronavirus

Roušky jsou momentálně na řadě míst v České republice vyprodané. Běžné roušky (tzv. ústenky), které nosí lékaři a sestřičky v nemocnicích vás neochrání před koronavirem. Hygienici se shodli, že spíše brání v šíření nákazy od nakaženého člověka do okolí. Papírové či textilní roušky jsou určeny pro nakažené pacienty, nikoliv pro zdravé jedince, kteří se snaží nákaze bránit. K tomu slouží respirátory.

Respirátory mají velmi výkonné filtry, které zachycují nejen prach, ale i aerosol. Chrání nás tak před kapénkami obsahujícími virus, když nemocný kýchá, či kašle. Nezapomeňte filtry pravidelně měnit, jinak účinnost respirátoru nebude zachována.

Jaký respirátor pořídit proti koronaviru?

Jedině respirátory s třídou FFP3 vám mohou poskytnout dostatečnou ochranu proti koronaviru. Účinnost zachycení aerosolových částic je u těchto respirátorů uváděna kolem 99 %.

TIP: Další důležité informace o příznacích koronaviru najdete v našem dříve publikovaném článku.

Článek V boji proti koronaviru je klíčová prevence byl publikován 21. února 2020 v 09.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...