Je bezpečné vyzvednout balíček z Číny?

Sponzorované odkazy:

Je bezpečné vyzvednout balíček z Číny?

V době, kdy titulní stránky novin již déle, než měsíc plní informace o koronaviru, vyvstává otázka, zda je bezpečné vyzvedávat balíčky a dopisy pocházející z Číny. Spousta Čechů objednává balíčky z Aliexpressu, GearBestu a Wishe a nyní mají strach si svoje zboží na poště vyzvedávat.

Jak se přenáší koronavirus?

K tomu, abychom uměli na tuto otázku správně odpovědět, je třeba se o koronaviru 2019nCOV dozvědět trochu více. Stejně jako virus „naší“ běžné chřipky se šíří kapénkovou nákazou, není tak nakažlivý jako chřipka, ale když nemocný koronavirem kašle a kýchá kontaminuje svoje okolí drobnými kapénkami, a to nejen vzduch, ale i povrchy kolem sebe. Pakliže si nakažený dává ruku před ústa a pak sahá na předměty, dochází k další kontaminaci povrchů. Inkubační doba koronaviru je jeden až dva týdny a již v této době dochází k přenášení viru. Koronavirus lze z povrchů lehce odstranit běžně dostupnými desinfekčními prostředky na bázi ethanolu.

Jak dlouho vydrží koronavirus na předmětech?

Koronavirus 2019nCOV patří do stejné skupiny virů jako je například MERS, či SARS. Má přes 80 % stejných RNA informací s uvedenými příbuznými viry. Vědci urychleně zkoumají nový virus, dostupné informace, které jsou známé u dřívějších epidemií koronavirů uvádí, že koronavirus vydrží na povrchu dopisů a balíčků maximálně 4–5 dní, a to při zachování velmi specifických podmínek. Za pokojové teploty a teplotách vyšších než 30 °C se doba přežití viru rapidně zkracuje. WHO ve svém článku uznala, že při vysoké vlhkosti vzduchu a teplotě kolem 4 °C se doba přežití viru může prodloužit na několik týdnů.

Koronavirus z balíčků nechytíte

Není tedy třeba panika a s ohledem na to, jak dlouho putují balíčky a dopisy z Číny k nám do České republiky, můžete s naprostým klidem takový balíček vyzvednout na poště. Nemusíte jej vyzvedávat s ochrannou rouškou v latexových rukavicích, a přesto budete v bezpečí. Pakliže chcete být extra obezřetní, vyhoďte krabice a vydesinfikujte si ruce.

TIP: Další důležité informace o důležitosti prevence při boji proti koronaviru najdete v našem dříve publikovaném článku.

Článek Je bezpečné vyzvednout balíček z Číny? byl publikován 22. února 2020 v 13.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...