Vylaďte svůj imunitní systém pomocí zdravé výživy

Vylaďte svůj imunitní systém pomocí zdravé výživy

Silný imunitní systém je něco, co nám v současné době opravdu přijde vhod. Tajemství zdravého imunitního systému leží na našem talíři. Teď je vhodný čas podívat se na vše, co můžete udělat ve výživě, aby váš imunitní systém fungoval na jedničku.

Zdravá výživa je cestou ke zdravému imunitnímu systému.Zdravá výživa je cestou ke zdravému imunitnímu systému.

V zimě se navzdory tomu, co vám možná řekli vaši rodiče nebo prarodiče, nenachladíte tím, že budete venku na studeném vzduchu nebo tím, že chodíte venku s mokrými vlasy. Nemoc většinou přichází proto, že je venku chladno a vy trávíte více času v uzavřeném prostoru. To znamená, že jste v užším kontaktu s více lidmi v méně větraném prostoru, takže jste více vystaveni choroboplodným zárodkům, které vás mohou infikovat.

Současná situace je v mnohém podobná, jste více uzavřeni doma a potřebujete, a by váš imunitní systém fungoval na maximum. Vaše tělo má samozřejmě vestavěnou obranu – váš imunitní systém. Je to vaše vlastní osobní armáda „vojáků“, která chrání vaše tělo tím, že identifikuje cokoli cizího – od viru po bakterii po parazita – a poté jej vyhledá a zničí. Vaše tělo se spoléhá na správnou výživu a zdravý životní styl, aby udržely vaši obranu. Jednak pokud jíte zdravou stravu a staráte se o sebe, je pravděpodobné, že si budete udržovat své zdraví.

Ovoce a zelenina obsahují spoustu fytonutrientůOvoce a zelenina obsahují spoustu fytonutrientů

Jezte hodně ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina jsou klíčovými hráči, protože poskytují hojnost fytonutrientů – přírodních sloučenin vyskytujících se ve všech rostlinných potravinách, které pomáhají podporovat zdraví tím, že slouží jako antioxidanty. Potřebujete antioxidanty k vyrovnání procesů v těle, které způsobují oxidaci. Oxidační procesy jsou normální součástí metabolismu, ale oxidace může v buňkách běžet nekontrolovatelně, pokud není udržována pod kontrolou. A to může oslabit schopnost těla bojovat s nemocemi. Vaše tělo se proto spoléhá na stabilní zdroj antioxidantů z ovoce a zeleniny, aby snížilo tento oxidační stres a následně pomohlo podpořit imunitní funkci.

V boji s oxidačním stresem mohou pomoci i doplňky stravy, které obsahují kromě fytonutrientů i další důležité látky.

Dostatek bílkovin je klíčový

Váš imunitní systém má také nějaké „speciální síly“ ve formě bílých krvinek. Tyto buňky produkují specializované proteiny zvané protilátky, které vyhledávají a ničí napadající viry a bakterie. Protože protilátky jsou proteiny, potřebujete ve stravě odpovídající bílkoviny, abyste se ujistili, že budete moci vyrábět protilátky, které vaše tělo potřebuje. Zdravá proteinová jídla – jako ryby, drůbež, libové maso, sójová jídla a nízkotučné mléčné výrobky – poskytují stavební kameny, které vaše tělo potřebuje k výrobě těchto specializovaných proteinů.

Někdy je třeba potřebné vitamíny a minerály doplnit v tabletkách.Někdy je třeba potřebné vitamíny a minerály doplnit v tabletkách.

Zdravý trávicí trakt

Udržování zdravého trávicího systému je také důležité při podpoře imunitních funkcí. Váš trávicí trakt je domovem milionů bakterií, které mají řadu funkcí při podpoře zdraví. Některé kmeny bakterií pomáhají trávit vlákninu v potravinách, jiné spotřebovávají střevní plyn, zatímco jiné produkují vitamíny, jako je vitamín K a vitamín B12. Když je váš systém osazen těmito „dobrými“ bakteriemi, slouží také k „vytlačení“ potenciálně škodlivých bakterií, které by se mohly dostat do zažívacího traktu. Některé z nejlepších zdrojů těchto přátelských bakterií jsou mléčné výrobky, jako je jogurt a kefír.

Jíst dobře opravdu vydláždí cestu dobrému zdraví. Aby vaše tělo obstálo v boji proti cizím útočníkům, potřebuje vaše „armáda“ co nejlepší výživu.

Článek Vylaďte svůj imunitní systém pomocí zdravé výživy byl publikován 28. května 2020 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...