Chytré způsoby, jak jíst zdravě i s omezeným rozpočtem

Sponzorované odkazy:

Chytré způsoby, jak jíst zdravě i s omezeným rozpočtem

Pandemie koronaviru prověřila naše finanční rezervy. Pomalu se vrací život do normálu, ale snažíte-li se šetřit, nebo díky ztrátě zaměstnání musíte, přinášíme vám pár tipů, jak i s omezeným rozpočtem jíst kvalitní a zdravá jídla.

I s omezeným rozpočtem můžete jíst zdravá a chutná jídlaI s omezeným rozpočtem můžete jíst zdravá a chutná jídla

Plánujte jídelníček

Zní to možná složitě a zdlouhavě, ale pokud si rámcově naplánujete, co budete příští týden vařit a tomu přizpůsobíte nákup, ušetříte nemálo peněz. Před prvním plánováním projděte spíž a lednici, abyste věděli, co už doma máte. Obvykle se zde skrývá spousta surovin, ze kterých lze vytvořit zdravá a chutná jídla. Plánováním jídelníčku také předejdete zbytečnému vyhazování zkažených potravin a prošlých jogurtů.

Držte se seznamu

Ať již svůj seznam na nákup máte napsaný na lístečku, či novodobě v mobilním telefonu, držte se seznamu. Doporučujeme napsat seznam potravin tak, aby korespondoval se směrem nákupu, ušetří vám to čas a vyhnete se nakupování zbytečností, které jsou ve slevě, při brouzdání obchodem.

Při nakupování se držte seznamuPři nakupování se držte seznamu

Rozhlédněte se

Nejdražší předměty jsou obvykle umístěny na úrovni očí. Levnější produkty jsou umístěny buď dole, nebo naopak nahoře v regálu. Při nákupu proto pečlivě porovnávejte ceny. Nenechte se zmást levnější cenou za menší množství. Přepočítejte cenu na stejnou měrnou jednotku. Obchodníci mají u většiny cen i menší cenovku, kde je uvedena cena za litr, či sto gramů produktu apod. U tablet do myčky bývá uvedena cena za jednu kapsli, u pracího prášku cena jedné prací dávky. To vám ušetří spoustu času. Než se naučíte nakupovat, nestyďte se vytáhnout mobil a údaje si přepočítat na kalkulačce. Možná se budete cítit trapně, ale šetříte svoje peníze.

Používejte aplikace

Existuje mnoho skvělých aplikací do mobilu, které vám pomohou nakupovat. Můžete si v nich porovnávat ceny oblíbených položek, sdílet seznamy nákupů, či pokud trpíte alergií, nebo se snažíte zhubnout sledovat obsahy alergenů, „éček“ anebo kalorií.

Vařte doma

Nekupujte nutričně mrtvé polotovary plné přídatných látek poškozující zdraví s minimální výživovou hodnotou. Zbytečně si připlácíte za „ušetření“ času. Platíte však za nekvalitní jídlo a svou lenost především svým zdravím. Myslíte si, že zmražené jídlo, které se měsíce válí v mrazáku v obchodě, pak u vás doma a nakonec ho ohřejete v mikrovlnce, má pro vaše zdraví nějaký prospěšný efekt? Kupujte základní suroviny a vařte si doma. Ušetříte. Na internetu najdete tisíce receptů na chutná a zdravá jídla, která uvaříte do 20 minut. Doma navíc zvládnete ze surovin uvařit i za sto padesát korun večeři pro čtyřčlennou rodinu, za kterou byste v restauraci zaplatili minimálně tisícovku.

Navařte si dopředu

Ano, každý chodí z práce domů unavený, skvělým řešením je navařit na více dní dopředu. Kupte například kuře, vykostěte, z kostí uděláte chutný vývar, z kuřecích prsou můžete udělat steaky, či nudličky na čínský způsob, maso ze stehen použijte do salátu a máte za cenu jednoho kuřete tři večeře. Jen k nim pokrájíte zeleninu, či denně dovaříte pouze přílohu. Nebo navařte ve velkém, když máte čas, a přebytky schovejte naporcované do mrazáku. Když přijedete s dětmi z výletu a nebudete mít čas vařit, pouze jídlo ohřejete. Navařená jídla navíc se hodí, když je maminka nemocná, a nemá energii vařit.

Nenakupujte, když máte hlad

Před cestou do obchodu si dejte malou svačinku, pokud půjdete do obchodu hladoví, snadněji podlehnete nějaké „lákavé“ nabídce. Navíc hladoví máte větší chutě na nezdravá jídla – čokolády, tyčinky, hranolky a smažená jídla.

Vyhněte se impulzivnímu nakupování

Naštval vás přítel? Šéf v práci? Není třeba jít do obchodu, zásobit se čokoládou, abyste zajedli smutek, v horším případě nějakou tou lahvinkou. Pusťte si raději hudbu, která vás uklidňuje, nebo se jděte projít. Ušetříte peníze, prázdné kalorie a navíc uděláte i něco pro své zdraví.

Neplaťte za značky

Značkové výrobky, potraviny a drogerie, které znáte z reklamy, stojí většinou i o nějakých 30 korun více, než výrobek stejného složení, ale neznámé značky. Upřímně, pokud je složení a výsledek stejný, není nakonec jedno, jakou desinfekcí umýváme toaletu? Všichni výrobci potravin musí dodržovat normy, aby zajistili bezpečné jídlo. Generické značky mohou být stejné kvality jako ostatní národní značky, pouze jsou levnější. Většina obchodů nabízí generické značky pro mnoho produktů. Často mají stejnou kvalitu jako dražší národní značky. To samé platí i o lécích a doplňcích stravy.

Sirupy a limonády

V České republice nám na drtivé většině území teče z kohoutku velmi kvalitní pitná voda. Je opravdu nutné kupovat sycené nápoje, plné cukru? Uvařte dětem čaj, oslaďte ho medem, ušetříte peněženku hned několikrát. Sladké, barvené limonády nejenže lezou do peněz při nákupu, ale tyto limonády poškozují chrup a návštěva dentisty je v dnešní době velice drahá záležitost. Dalším bonusem je, že bez slazených limonád a sirupů do sebe nedostanete zbytečné kalorie.

Velká balení

Máte možnost sehnat velmi levné velké balení něčeho, co často konzumujete nebo používáte, ale máte obavu, že by ho vaše domácnost nespotřebovala celé? Kupte ho napůl s kamarádkou, kolegyní, či babičkou. Ušetříte všichni.

Nahraďte maso jinými proteiny

Jíst méně masa může být dobrým způsobem, jak ušetřit peníze. Zkuste použít jeden nebo dva dny v týdnu, kdy používáte jiné zdroje bílkovin, jako jsou luštěniny, tofu, vejce nebo konzervované ryby. To vše velmi levné potraviny, jsou výživné a snadno se připravují. Většina z nich má také dlouhou skladovatelnost, a proto je méně pravděpodobné, že se rychle zkazí.

Navařit si můžete i na několik dní dopředuNavařit si můžete i na několik dní dopředu

Nakupujte sezónní a lokální potraviny

Místní produkce, která je v sezóně, je obecně levnější. Informujte se, kde se ve vašem městě konají farmářské trhy. Výrobky, které nejsou v sezóně, byly často přepravovány z jiného kontinentu, aby se dostaly k vám na stůl, což není dobré ani pro životní prostředí, ani pro vaši peněženku. Protože tu dopravu platíte. Raději si pěšky dojděte na farmářský trh a kupte potraviny u místního zemědělce. Přebytky sezónní zeleniny můžete zamrazit, zavařit, bylinky usušit. Nebo z nich vyrobit čajové směsi, anebo sirupy. Například bezový sirup přináší neskutečné množství benefitů pro vaše zdraví, navíc nápoj z něho připravený, je velmi chutný a osvěžující. A bez éček.

Vydejte se do lesa

Příroda nám stále nabízí spoustu svých produktů zadarmo. Nasbírejte houby, udělejte si z nich oběd, večeři, přebytky nasušte na zimu do polévek a omáček. Borůvky, maliny a lesní jahody můžete zamrazit a postupně z nich vyrábět osvěžující smoothie. Anebo je dětem dávat do jogurtu.

Vyměňujte

Má vás soused velké políčko s jahodami? Domluvte se, že vy mu dáte část úrody svých třešní za jeho jahody. Fantazii se meze nekladou. Ale ušetříte.

Skladování

Kupujete-li některé potraviny ve velkém, skladujte je správně, nejlépe ve vzduchotěsných nádobách s víčkem. Zabráníte tak zkažení potravin, jejich zvlhnutí, či znehodnocení plísněmi. Jaro a léto je také období, kdy naše domácnosti často navštěvují potravinoví moli, kteří buď přiletí oknem, nebo si je v nějakých surovinách doneseme již z obchodu. Správným skladováním předejte tomu, aby se ve vašich zásobách usídlili.

Naše tipy vyžadují určité plánování, ale na konci měsíce vám ušetří spoustu peněz.

Článek Chytré způsoby, jak jíst zdravě i s omezeným rozpočtem byl publikován 13. července 2020 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...