Celer je zdravý, a nejen ten řapíkatý

Tagy:  celer, zelenina, diuretikum, vitamín B, detoxikace

Sponzorované odkazy:

Celer je zdravý, a nejen ten řapíkatý

Zelenina ještě stále v mnoha jídelníčcích nemá takové zastoupení, jaké by měla mít. A o té kořenové ani nemluvě. Na oblibě ji nepřidává ani fakt, že je zdravá. Třeba takový celer dokáže prokázat velkou službu.

Celer miřík k našim službám

Celer, přesněji řečeno miřík celer, je běžně známá dvouletka, která se pěstuje i u nás. Její bulvy i listy se konzumují, a to nejen v našich končinách, ale i ve zbytku Evropy včetně Středomoří, v Americe či Asii. Aby měl celer lepší uplatnění a ohlasy, vypěstovala se řada odrůd. Díky tomu je třeba křehčí či jemnější a mohou ho tak s chutí jíst i původně zarytí odpůrci. Konzumace jim tak umožní benefitovat z jeho složení. Dodává tělu totiž řadu vitamínů a minerálů, a mimo to i množství cenných fytonutrientů.

Látky obsažené v celeru

Celer obsahuje celou řadu substancí, které působí blahodárně na lidský organismus. Mimo bílkovin a uhlohydrátů jsou to zejména vitamíny B1, B2, niacin a další vitamíny skupiny B, zajímavý je také cholin. Dále vitamín A, E a C. Z minerálů zde pak najdeme vápník, hořčík, draslík, zinek, chrom či fosfor. Za zmínku také jistě stojí silice, puriny a glycidy.

Účinky celeru

Jedním z přínosů konzumace celeru je očista organismu. Celer je diuretikem, díky tomu napomáhá k vyplavování škodlivin z těla. Přijde vhod tedy například pacientům s problémy s pohybovým aparátem. Zrovna tak ale pomáhá k odplavování toxinů, které mohou přispívat třeba ke vzniku rakoviny.

Autor: JMRosenfeldAutor: JMRosenfeld

Často se opomínají desinfekční vlastnosti celeru. Toto ocení lidé zejména při nachlazení, nemocích dýchacích cest či angínách. Vhodný je také při horečkách.

Účinků celeru je ale mnohem více, řadí se sem také snižování vysokého krevního tlaku, snižování hladiny krevního cukru, stimulace produkce žluče, hojení vředů, regulování trávení a vyprazdňování či třeba tonizace nervové soustavy. Konzumentům pomáhá i ke kráse, vliv má zejména na vlasy a pokožku. Zapomenout bychom ani neměli na pověst afrodiziaka. Obecně je celer velmi vhodnou potravinou pro diabetiky.

Využijte celer na maximum

Celer obsahuje spoustu užitečných látek a je škoda je zlikvidovat nevhodnou přípravou. Proto bychom měli myslet na co, že čím méně tepelně ho budeme upravovat, tím lépe. Nejlepší je ho konzumovat syrový, třeba v salátech, účinná je také celerová šťáva. Nezapomínáme ani na řapíky a listy, které obsahují chlorofyl a jsou bohatým zdrojem vitamínu C.

Autor: Public Domain PhotosAutor: Public Domain Photos

Článek Celer je zdravý, a nejen ten řapíkatý byl publikován 1. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...