Víte, že vás může zabít i obyčejný dezert?

Sponzorované odkazy:

Víte, že vás může zabít i obyčejný dezert?

Všichni víme, že bílý cukr se řadí k tzv. tichým zabijákům. Nadmíra sladkostí bývá laiky spojována s cukrovkou druhého typu, ale víte, že nadbytek cukru v dezertech, nápojích i jídle vám může trvale a nenávratně poškodit také srdce? Dieta s vysokým obsahem cukru zvyšuje riziko úmrtí na srdeční choroby, i když nemáte nadváhu. Přidané cukry tvoří nejméně 10 % kalorií, které průměrný člověk zkonzumuje za den. To je hrozné číslo, že?

Dezerty vypadají lákavě, ale nepřinesou nám žádné důležité živinyDezerty vypadají lákavě, ale nepřinesou nám žádné důležité živiny

V průběhu 15leté studie o přidaném cukru a srdečních onemocněních měli účastníci, kteří přijali 25 % nebo více kalorií ze sacharidů, více než dvakrát větší pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění než u těch, jejichž strava obsahovala cukru menší množství. Pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění koreluje s procentem cukru ve stravě – a to bez ohledu na věk, pohlaví, fyzickou aktivitu a index tělesné hmotnosti člověka.

Nápoje slazené cukrem, jako jsou například barevné limonády, či energetické nápoje, jsou zdaleka největšími zdroji přidaného cukru ve stravě průměrného konzumenta. Mezi další zdroje nadbytečného cukru patří sušenky, koláče, pečivo, dezerty, zmrzlina, bonbóny, v neposlední řadě také nadměrná konzumace jídla z obilovin a bílé mouky.

Odborníci na výživu se na přidaný cukr mračí ze dvou důvodů. Jedním z nich jsou jeho dobře známé vazby na přibývání na váze. Druhým je to, že cukr dodává „prázdné kalorie“ – kalorie, které našemu tělu nic nepřinesou – vlákninu, vitamíny, minerály a další pro život důležité nutrienty.

Slazené nápoje jsou jen zbytečný cukrSlazené nápoje jsou jen zbytečný cukr

Nepijte slazené nápoje

Nadměrné pití nápojů slazených cukrem zvyšuje krevní tlak. Dieta s vysokým obsahem cukru stimuluje játra k vylučování více škodlivých tuků do krve. Oba tyto faktory zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dříve byla srdeční onemocnění spojována spíše s nadměrnou konzumací tučných potravin. Většinou se dočtete denní limity pro množství soli a tuku ve stravě, podivné je, že podobný maximálně povolený limit pro přidaný cukr většina pouček neuvádí. Lékaři tvrdí, že by ženy měly konzumovat maximálně 6 a muži 9 čajových lžiček přidaného cukru denně. To se rovná cca 100 – 150 zbytečným kaloriím denně. Plechovka všem známé koly obsahuje kolem 9 čajových lžiček cukru.

Pokud si neumíte odpustit něco sladkého, dejte si raději ovocný dezert, než abyste svou denní porci sacharidů vypili. Nejlepší by bylo samozřejmě konzumovat samotné ovoce – bez žádného přidaného cukru navíc. Místo slazených nápojů si dejte bylinkový čaj, či vodu s citrónem, nebo pár kapkami pomerančové šťávy.

Nenechte si namluvit, že sladit medem je lepší. Nejlepší je nesladit vůbecNenechte si namluvit, že sladit medem je lepší. Nejlepší je nesladit vůbec

Neexistují zdravé náhražky

Pokud jste správně porozuměli termínu PRÁZDNÉ KALORIE, nenechte si nikým namluvit, že existuje zdravá náhražka ZBYTEČNÉHO SLAZENÍ. Melasa, sacharin, fruktózový sirup, med, sukralóza, stévie, či javorový sirup – to jsou nejčastěji uváděné „zdravé náhražky“ bílého cukru. Proč ale nahrazovat něco, co ve svém jídelníčku vůbec nepotřebujete. Chcete-li se dožít vysokého věku, odstraňte ze svého jídelníčku všechny prázdné a zbytečné kalorie. Budete se cítit mnohem lépe a jako bonus shodíte pár kilogramů. A to zní dobře, ne?

Článek Víte, že vás může zabít i obyčejný dezert? byl publikován 10. března 2021 v 09.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...