Jaké doplňky stravy nám pomohou nastartovat imunitní systém?

Sponzorované odkazy:

Jaké doplňky stravy nám pomohou nastartovat imunitní systém?

Pomalu, ale jistě se nám blíží podzim a s ním sezónní nachlazení, děti se vrátí do škol, my budeme mít v práci více starostí. Víte, jaké brát doplňky stravy, abyste se vyhnuli podzimnímu nachlazení a další COVIDOVÁ vlna vás obešla obloukem?

Jak se chránit před nemocemiJak se chránit před nemocemi

Můžete namítnout, že pokud člověk aktivně vyznává zdravý životní styl, jí dostatek kvalitních potravin, ovoce a zeleniny, tak žádné potravinové doplňky nepotřebuje. Ale zemědělské plodiny jsou k nám dováženy, ty, které se pěstují u nás, jsou pěstovány v půdě bez živin, hnojeny umělými hnojivy, a tak rajče, či okurka, mají mnohem méně živin, než před lety.

Proč je třeba posilovat imunitní systém?

Imunitní systém nám byl dán do vínku. Přirozený vaginální porod je lehkou výhodou, oproti císařskému řezu, například. Další plus body nám zařídila maminka, která nás poctivě kojila. Ostatní věci – jako časté nadužívání antibiotik, alkohol, kouření, nadměrné přejídání, si tak nějak zařídíme sami. Pak stačí více infektů za sebou, velké stresy a problém s imunitním systémem je na světě. Ne nadarmo stoupá počet lidí, kteří mají s imunitou a alergiemi problémy. A teď si představte, jaké následky má na takto „zhuntované“ tělo prodělání koronaviru.

Co si budeme povídat, na jednu stranu nás nošení respirátorů a přehnaná hygiena rukou chránila před tímto novodobým virem, ale díky tomu jsme se příliš nesetkávali s běžnými bakteriemi a viry. Náš imunitní systém tak příliš netrénoval. Jaké doplňky stravy nám pomohou nastartovat imunitní systém?

Zdravá strava vám nepomůžeZdravá strava vám nepomůže

Vitamín C

Pokud přijmete kolem 1000mg denně vitamínu C, podpoříte zdraví mitochondriálního systému a podpoříte produkci a proliferacii svých imunitních buněk. Vitamín C je také známý přírodní antioxidant, bojuje proti zánětlivé reakci organismu.

Vitamin D

Při pravidelném užívání dostatečných dávek vitamínu D (2 000–5 000 mg denně) pomáhá předcházet vzniku zánětů, a také tzv. cytokinové bouři, která byla často skloňována ve spojitosti s onemocněním COVID-19. Tento sluníčkový vitamín není dobrý pouze pro naše kosti a klouby, ale podporuje schopnost našich bílých krvinek bojovat s patogeny.

Zinek

Zinek při optimální dávce (50 mg denně) také dokáže zkrotit cytokiny a přehnanou zánětlivou reakci našeho těla. Je skvělým doplňkem, pokud vás trápí časté infekce dýchacích cest. Běžnou rýmu dokáže zkrátit až o dva dny. Zinek je dobrým doplňkem i při ADHD, protože zlepšuje kognitivní funkce organismu a urychluje hojení drobných poranění, to ocení především lidé, kteří trpí ekzémem a diabetici, jež mívají s hojením ran problémy.

Spánek je důležitý – stejně tak melatoninSpánek je důležitý – stejně tak melatonin

Melatonin

Melatonin určitě znáte, pokud máte potíže s usínáním. Ale dokáže také předcházet cytokinové bouři, zklidnit přehnanou reakci imunitního systému. Čím je člověk starší, tím méně melatoninu produkuje, proto, pokud jste ve středním věku, či malinko starší, určitě zvažte doplňky stravy s melatoninem.

Choďte často venChoďte často ven

Životním stylem proti infekcím

Nejen doplňky stravy nám pomohou připravit náš imunitní systém na boj s infekcí. Pobyt na čerstvém vzduchu, nejlépe spojený s nějakou pohybovou aktivitou – zahradničení, procházka, běh, jízda na kole, nám pomůže posílit náš kardiovaskulární systém, svaly a postará se i o zlepšení vašeho duševního zdraví. Už jen půlhodinka denně na čerstvém vzduchu s vaší psychickou i fyzickou stránkou udělá zázraky.

Jaké jsou vaše tipy pro zdraví? Chodíte se pravidelně projít do přírody? Nebo jste se začali otužovat?

Článek Jaké doplňky stravy nám pomohou nastartovat imunitní systém? byl publikován 1. září 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...