Na podzim se nachlazení nevyhnete. Jak malým dětem ulehčit průběh?

Sponzorované odkazy:

Na podzim se nachlazení nevyhnete. Jak malým dětem ulehčit průběh?

Máme tu podzim a kromě deště a ranních mlh nám jej avizuje zvýšené procento kašlajících a posmrkávajících lidí. Nachlazení a virózy k podzimu prostě tak nějak už patří, a pokud nejste obdařeni super silnou imunitou, ani vy se mu nevyhnete. Maličké děti mají nevýhodu, že jejich imunitní systém se s příliš mnoha bakteriemi a viry nepotkal, a když nejsou kojené, velmi často jsou nemocné také.

Pro děti může být obyčejná rýma a kašel velmi vysilující a náročné období. Jelikož neumí odkašlávat, při smrkání se musí spolehnout na vaši pohotovost a odsávačku, neumí říct, že je něco bolí, a tak nemohou spát, jsou plačtivé a protivné.

Když se k nachlazení přidá i teplota, může děti bolet hlava, a celkově je trápit nepohodlí a schvácenost. Pokud se vám zdá, že na vaše dítě „něco leze“, častěji mu teplotu kontrolujte. Při nachlazení s velmi malými dětmi raději navštivte pediatra, už jenom pro to, že sortiment léků pro nejmenší je velmi malý a lékař vám poradí, které kapičky jsou vhodné pro velmi malé děti. Navíc jako dospělý jistě nemáte přehled o možných kontraindikacích mezi jednotlivými léčivy.

Nikdy kojencům a batolatům nedávejte klasické léky pro dospělé, ani v případě nouze, nemyslete si, že když rozdrtíte paralen na kousíčky, že odhadnete vhodnou dávku. Velmi obezřetní buďte u acylpyrinu. K tomu by se dítě do 15 let nemělo vůbec dostat – z důvodu vysokého rizika rozvoje Reyova syndromu!

Dítěti často odávejte rýmu, hleny řeďte vhodnými kapkami, pokud nemá teplotu, hodně větrejte a zvlhčujte vzduch. Stejné opatření platí i při kašli. Než abyste dítěti dávali pod hlavu velké množství polštářů, podložte v nožičky postýlky v hlavové části, ať má hlavu výše než hrudník. Po místnosti můžete rozvěsit mokré látkové plínky. Vyvarujte se oblíbenému používání eukalyptu do aromalampy, některé malé děti to může alergizovat.

Plačtivé dítě chovejte, můžete mu udělat masáž hrudníku, zádíček, velmi oblíbená technika pomocí molitanových míčků – tzv. míčkování má velmi dobrý vliv na odkašlávání a zkrácení doby nachlazení.

Dávejte dítěti často pít, pokud nechce jíst, uvařte mu silný masový vývar, sledujte a zapisujte, co snědlo a vypilo, u kojenců sledujte i počet pomočených plenek. Velmi malé děti jsou velmi náchylné na dehydrataci.

Oblečte dítě do prodyšného oblečení, ať má hlavně nožičky v teple, nepřehánějte to s přikrýváním, aby se nepřehřálo, malé děti se stejně neumí vypotit jako my dospělí, jelikož ještě jejich termoregulační systém příliš nefunguje.

V době nemoci dítěte se mu snažte co nejvíce věnovat, hladit jej, zpívat mu, povídat mu, číst knihy. Musí cítit váš zájem a přítomnost. Náruč rodičů je pro uzdravení stejně nejlepší lék. Nevadí, že pár dnů nebude naklizený byt, či vyprané prádlo, ale vaše dítě musí cítit vaši přítomnost.

Článek Na podzim se nachlazení nevyhnete. Jak malým dětem ulehčit průběh? byl publikován 26. října 2022 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...