Nejčastější podzimní neduhy

Sponzorované odkazy:

Nejčastější podzimní neduhy

Máme tu podzim a s ubývajícími slunečními paprsky nám pomalu, ale jistě v populaci přibývá pokašlávajících a posmrkávajících jedinců. Možná za to mohou ubývající zásoby vitamínu D, ale podzim je s nachlazeními a virózami prostě spojen. Jaká onemocnění jsou na podzim nejčastější?

Psychika

Onemocnění, které od podzimu získalo lidový název – podzimní deprese, je v populaci čím dál častěji k vidění. Sezónní afektivní porucha může potkat každého z nás, pomocí zdravého životního stylu, vitamínů, dostatku přirozeného světla a odpočinkem byste se z ní měli během dvou měsíců dostat. Pokud trvá vaše změna nálady déle, jak tři měsíce, měli byste vyhledat odborníka, mohlo by se jednat o závažnější problém, třeba klinickou depresi.

Virová onemocnění

Vynechme strašák posledních let – COVID-19, o tom byly napsány stovky článků, pojďme se věnovat klasickému nachlazení, staré dobré rýmě, bolení v krku a kašli.

Vždy platí, že podzimní nachlazení je nebezpečné pro malé děti, chronicky nemocné pacienty a staré lidi, pro které může být neustálé kašlání opravdu vysilující. Pokud neléčené infekty horních cest dýchacích pokročí i do dolních cest dýchacích, mohou způsobit i zánět průdušek, či dokonce zápal plic. Snažte se onemocnění léčit včas, nepodceňujte ani „obyčejnou“ rýmu. Léčba závažnějších infekcí vyžaduje antibiotika, rekonvalescenci na lůžku a pracovní neschopnost.

Podzimní alergie

S alergiemi máme všichni spojeno spíše jaro, ale i na podzim jsou ve vzduchu četné alergeny, třeba spóry plísní z tlejících listů, či ambrózie. Pokud budete mít na podzim vodnatou rýmu, začnou vás svědit oči, škrábat v krku, či často kýcháte, bez toho aniž byste byli nemocní, s velkou pravděpodobností se bude jednat o alergii.

Podzimní viróza

Bolí vás hlava, vaše tělesná teplota je zvýšená, tlačí vás dutiny, bolí vás svaly a klouby? Pak jste si domů přinesli klasickou podzimní virózu. Snažte se pít dostatek tekutin, zařaďte do jídelníčku více ovoce a zeleniny, doplňte je i multivitaminovými přípravky, můžete si udělat i bylinkové čaje – z lípy, šalvěje, či černého bezu, zalezte do postele a snažte se vypotit.

Akutní ušní infekce

Infekce uší jsou způsobeny zánětem nebo virem ve středním uchu a velmi často se objeví na podzim než v jiných ročních obdobích. Mohou být také důsledkem jiných onemocnění, jako jsou alergie, nachlazení a chřipka. Infekce uší jsou častější u dětí. Mezi příznaky patří opravdu velká bolest v postiženém uchu, někdy doprovázená dočasnou ztrátou sluchu, malé děti mohou zvracet, mít průjem, vysoká horečka značí, že je nejvyšší čas zajít k lékaři, ten předepíše v začátku antibiotické kapky, případně i kapky do nosu, pokud je zánět značný, může je doplnit antibiotiky v tabletách, či dokonce provést propíchnutí bubínku. Ušní infekci lze předcházet nošením pokrývky hlavy ve větrném počasí, nečistit si uši klasickými vatovými tampónky, důsledně užívejte nosní kapky při rýmě, u malých dětí používejte odsávačku hlenů, nechoďte ihned po koupání v bazénu ven do zimy. Prevencí může být i pobyt u moře, či návštěva solné jeskyně.

Článek Nejčastější podzimní neduhy byl publikován 23. listopadu 2022 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...