Jak si sestavit podzimní jídelníček?

Tagy:  strava, jídelníček, stravování, menu, potraviny, zdraví, podzim

Sponzorované odkazy:

Jak si sestavit podzimní jídelníček?

Podzim je za rohem a léto se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Před námi se tak nachází velmi dlouhé období nejenom chladu, ale také pořádných mrazů a teplotních rozdílů. Zima se může objevit v cuku letu, proto neváhejte s ničím a začněte myslet podzimně. To se ovšem netýká jenom šatníku, ve kterém by již samozřejmě měly převládat svetry a teplejší obuv, také jídelníček je třeba značně upravit.

V letních měsících byste měli konzumovat lehčí pokrmy, které organismus příliš nezatíží a nebudou vás zbytečně zahřívat, v zimě je tomu naopak. Abyste však z lehkých zeleninových salátů lusknutím prstu nepřesedlali na knedlo-zelo-vepřo, je třeba sestavit i podzimní jídelníček, který tělo připraví na změnu a vy se budete cítit naprosto skvěle, nikoli unaveně nebo nafoukle. Jak tedy na podzimní jídelníček, abyste nepřibírali na váze, ale pouze správně a chutně jedli?

Autor: epsos.deAutor: epsos.de

Potraviny, co dodají energii a vitamíny

Vzhledem k tomu, že s sebou každoročně podzim přináší také řadu nemocí, nachlazení a oslabení imunitního systému, musíte především myslet na potraviny, které jsou bohaté na antioxydanty, obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek a dodají vám nejenom sílu, ale také patřičnou energii. Z ovoce jsou to například zralé plody jablka, hrušky nebo švestky. Ty ideálně nakupujte na farmářských trzích, kde nejsou chemicky ošetřeny a navíc mají skvělou sladkou chuť. Nebraňte se ani jejich tepelnému zpracování. Takový hruškový koláč, jablečný štrúdl nebo švestkové tvarohové knedlíky jsou k nezaplacení. Co se zeleniny týče, zde se zaměřte na kořenovou zeleninu, na dýni nebo pastiňak, dýňe pak zahrňte do jídelníčku květák, brambory, brokolici, česnek, cibuli a nezapomeňte ani na houby, které jsou symbolem podzimu. Pokrmy ze zeleniny jezte spíše tepelně upravené, v syrovém stavu vám neudělají příliš dobře. Čím na podzim šetřete jsou listové saláty, rukola, polníček nebo čerstvý špenát.

Přidejte přírodní bílkoviny

V jídelníčku by vám rozhodně neměly chybět ani bílkoviny, které jsou alfou a omegou zdravého stravování. Pokud se nechcete pokaždé upravovat s masem nebo rybou, je zde ideální varianta přírodních bílkovin v podobě luštěnin. Ty jsou skvělé také na trávení, proto se jim nevyhýbejte, a to ani v případě dietního režimu. Čočka, fazole, hrách, cizrna. To všechno do podzimního stravování zařaďte a nejlépe v hojném množství.

Čím jídlo ochutit?

Zvykli jste si používat při vaření pouze sůl a pepř? Pak je na čase odhalit kouzla bylinek, kterých existuje neuvěřitelné množství. Zatímco v létě se používají spíše svěží bylinky jako bazalka nebo máta, na podzim a v zimě sáhněte po hřebíčku, badyánu, kurkumě, kari a nebojte se ani ostřejšího chilli.

Článek Jak si sestavit podzimní jídelníček? byl publikován 17. září 2015 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...