Perlivá voda je zdravá – anebo ne?

Sponzorované odkazy:

Perlivá voda je zdravá – anebo ne?

Nyní v horkých letních měsících více pijí i lidé, kteří po zbytek roku o svůj pitný režim příliš nedbají. Čistou obyčejnou vodu pije málokdo, většina lidí dává přednost slazeným limonádám, ledovým čajům a džusům. Když už pijí čistou vodu, většinou se jedná o vodu perlivou.

Sklenka perlivé vody s ledem a kapkou citrónu bývá alternativou ke sladkým limonádám. Spousta lidí se domnívá, že se jedná o alternativu ZDRAVĚJŠÍ. Pokud jde o obsah cukru, mají pravdu. Obchody se tak předhánějí, kdo nabídne levnější přístroj na výrobu domácí sodovky. Perlivá voda je klasická voda obohacená o plynný oxid uhličitý. A v tom je právě její problém.

Oxid uhličitý je odpadní látkou našeho organismu a popíjením perlivé vody jej do organismu dodáváme zase zpět, ten se tak musí oxidu uhličitého pracně zbavovat. Některé značky perlivé vody mohou obsahovat další přísady pro zlepšení jejich chuti, včetně sodíku, umělých sladidel a dochucovadel, proto je důležité před nákupem zkontrolovat, co daná perlivá voda obsahuje. Oxid uhličitý nejenže může způsobit nadýmání, ale také průjem, změnit váš střevní mikrobiom, zhoršit zažívací potíže, dokonce i syndrom dráždivého trakčníku se po vypití perlivé vody zhoršuje.

Zubní lékaři také tvrdí, že perlivá voda narušuje zubní sklovinu, i když v ní není přidaný cukr. Perlivá voda je totiž „kyselá“, takže může poškozovat zdraví vaší ústní dutiny. Určitě však v menším množství než popíjení kolových nápojů.

Vždy byste tak měli dát přednost obyčejné vodě, pokud vám pití vody „bez bublinek“ dělá potíže, sáhněte po minerální vodě, která bývá chuťově lepší, než voda z kohoutku. Pokud však dáváte přednost slazeným a syceným nápojům, bude perlivá voda skvělým odrážecím můstkem, když se s tímto zlozvykem rozhodnete přestat.

Článek Perlivá voda je zdravá – anebo ne? byl publikován 2. srpna 2023 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...