Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Ovesné vločky jsou na ráno jak dělané!
Sponzorované odkazy:
Ovesné vločky vznikají rozdrcením zrn ovsa a jsou obecně považované za chutné a zdraví velice prospěšné. Využívané jsou v potravinářském průmyslu a velmi populárním výrobkem, ve kterém ovesné vločky mají své zastoupení, je známé müsli.
Ovesné vločka jsou často doporučované právě k snídani. Obsahují vyvážené množství sacharidů, bílkovin i tuků. Ovesné vločky jsou snadno stravitelné, výživné, nasytí žaludek a zároveň nastartují metabolismus. Nejvhodnější je konzumovat čisté ovesné vločky v kombinaci s jogurtem či čerstvým ovocem. Ovesné vločky lze taktéž uvařit v mléce a získat chutnou ovesnou kaši. Mnoho lidí si zvyklo kupovat müsli v krabici v obchodech. Ráno si pak stačí müsli zalít mlékem a rázem je připravena chutná snídaně. Trvá to jen několik sekund.
Müsli je chutná směs tvořená obvykle hlavním podílem ovesných vloček s příměsí oříšků, semen či sušeného ovoce. Směsi müsli bývají velice různorodé a bohaté. Ačkoli jsou ovesné vločky součástí zdravé výživy, mnoho lidí nesprávně považuje například čokoládové müsli za dietní stravu. I po ovesných vločkách konzumovaných v přílišném množství se dá přibrat a to obzvláště, jsou-li spojované glukózovým sirupem a vydatným podílem čokolády. Hlídáte-li si svou váhu, vybírejte ovocné müsli bez přidaného cukru.
Ovesné vločky obsahuje mimo zmiňované živiny mnoho pro tělo důležitých vitamínů. V ovesných vločkách nalezneme zdroj vitamínů skupiny B, vitamín E a bohaté zastoupení stopových prvků. Ovesné vločky obsahují vlákninu, pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi, snižují cholesterol a chrání tělo před působením volných radikálů. V ovesných vločkách nalezneme také kyselinu ferulovou, díky které se nemusíme obávat onemocnění srdce a očních chorob. Oves lze použít také při péči o pleť. Spařením ovesných vloček získáme získáme nálev s čistícími vlastnostmi. Oves je obecně při použití na kůži zklidňující a má také protizánětlivé účinky.
Mimo snídaňové müsli či ovesnou kaši si můžeme z ovesných vloček připravit sladký nákyp či polévku. Z ovesných vloček si můžeme vyrobit i chutné křupavé sušenky. Stačí spojit vločky pomocí medu, přidat oříšky či slunečnicová nebo lněná semínka a lehce opražit.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.