Alzheimerova choroba

Tagy:  alzheimer, stáří

Sponzorované odkazy:

Alzheimerova choroba

„Pane doktore, jakže se jmenuje ten Němec, co mi pořád schovává věci po domě?“ „Alzheimer, babičko, Alzheimer.“ – Úsměvný vtip, který zná asi každý. Bohužel, diagnóza Alzheimerovy choroby tak úsměvná není. Přichází pomalu a zcela člověka zbaví soběstačnosti.

Co je Alzheimerova choroba a jak vzniká ?

Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku. Objevil ji německý lékař Alois Alzheimer na počátku 20. století. Při Alzheimerově chorobě dochází v mozku k odumírání nervových buněk a jejích spojů působením škodlivých bílkovin. Proč k tomuto procesu dochází není lékařům dodnes známo.

Kdo je Alzheimerovou chorobou ohrožen a jaké jsou rizikové faktory?

Alzheimerova choroba se týká především starších lidí. V dnešní době trpí touto chorobou každý dvacátý člověk starší 65ti let. U lidí starších 80ti let je to dokonce každý pátý. Nemoc se však může vyskytnout i v dřívějším věku. K tomu, ale dochází jen vzácně. V současné době je v České republice asi 70 tisíc pacientů s diagnózou Alzheimerovy choroby. Jak již bylo řečeno, zatím se neví proč ani jak Alzheimerova choroba vzniká. Jsou však známy některé faktory, které riziko onemocnění touto chorobou zvyšují. Mezi ně patří:

  1. dědičnost – zvýšení riziko onemocnění mají ti, u nichž se choroba již vyskytla v rodině
  2. věk – čím vyšší věk, tím větší riziko
  3. pohlaví – bylo prokázáno, že Alzheimerovou chorobou trpí častěji ženy než muži
  4. opakované údery, pády – např. u boxerů je známo zvýšené procento výskytu choroby
  5. kouření, požívání alkoholu
  6. deprese – lidé trpící depresemi mají také zvýšené riziko onemocnění
Japonský penzista, autor: maliasJaponský penzista, autor: malias

Jak Alzheimerovou chorobu poznat ?

Jelikož se nemoc týká především starších lidí, počátky nemoci často nejprve vypadají jako přirozený jev stárnutí. Jenže z občasného zapomínání se stává neschopnost zapamatovat si prakticky cokoliv. Dále se přidává časová a prostorová dezorientace, deprese, halucinace, nemocný není schopen se plynule vyjádřit. V pozdějším stádiu se objevuje agresivita, zmatenost, neschopnost číst, psát a počítat, výrazné omezení nebo úplná ztráta řeči, apod. Nemocný nakonec úplně ztrácí soběstačnost a je zcela odkázán na cizí pomoc.

Lze riziku Alzhemierovy choroby předejít ?

To, zda Alzhemerovou chorobou onemocníte či nikoliv ovlivnit nemůžete. Aktivním způsobem života a častým trénováním paměti však můžete toto riziko významně snížit či propuknutí nemoci o několik let oddálit. Mozek totiž funguje jako sval, pokud se nepoužívá, tak zakrní.

Luštění křížovek – trénink mozku, autor: Immanuel GielLuštění křížovek – trénink mozku, autor: Immanuel Giel

Článek Alzheimerova choroba byl publikován 18. června 2010 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...