Česnek a cibule – základ v kuchyni i v naší lékárničce
Sponzorované odkazy:
Cibule tvoří základ mnoha jídel a česnek je snad nejběžnější ochucovadlo mnoha slaných jídel. Tyto dvě cibuloviny tak máme doma prakticky neustále a to ani netušíme, co vše se v nich skrývá. Nejen že jsou neuvěřitelně zdravé, uplatní se také jako spolehlivé domácí léky. Jejich využití je velice široké a léčivé vlastnosti nedocenitelné.
Cibule
Cibule se v kuchyni používá odedávna a lze říci, že bychom se bez ní při vaření neobešli. Tvoří základ mnoha českých pokrmů a je zpracovávána na tisíce způsobů. Nalezneme ji v salátech i omáčkách, za syrova má výraznější chuť, kterou tepelným upravováním ztrácí a naopak postupně sládne. Z cibule se připravuje mnoho chutných a především zdravých pokrmů.
Cibule je bohatá na antioxidanty, čímž brání naše buňky před stárnutím a je tak skvělým prostředkem, jak si co nejdéle uchovat mládí. Obsahuje vitamíny skupiny B a dále velice prospěšné stopové prvky, především tedy selen a síru. Díky těmto látkám pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu a tím nás chrání před mnohými onemocněními. Dále také čistí játra a působí protizánětlivě. Cibule je důležitá ke správnému růstu nehtů a vlasů a také proto, abychom měli pěknou pevnou pokožku. Působí v boji s celulitidou, upravuje tlak krve a brání jejímu srážení se. Díky látce quercetin působí také protirakovinně.
Česnek
Česnek má s cibulí mnoho společného, mimo jiné je to prakticky její příbuzný. Česnek má výraznější chuť a aroma a používá se především k ochucení pokrmů. Za syrova je pálivý, vařením či pečením získává jemnější chuť. Používá se tepelně upravovaný i syrový například do salátů.
Česnek působí jako dezinfekční prostředek a chrání před nejrůznějšími virovými infekcemi. Prospívá srdci a na náš organismus má velmi blahý vliv. Pomáhá odstraňovat cholesterol, jehož vysoká hladina trápí velkou část obyvatelstva. Česnek mimo jiné čistí játra a pomáhá při zánětech. Přispívá ke zdravější kůži, vlasům a nehtům a to díky obsahu síry. Obsahuje vitamín C a B6 a dále také vápník. Česnek pomáhá odstranit celulitidu a působí také jako prostředek ke zvýšení obranyschopnosti našeho organismu.
Česnek se doporučuje konzumovat při nejrůznějších onemocněních a obtížích. Asi nejčastěji si jej rozetřeme na topinku v případě bolesti v krku.
Článek Česnek a cibule – základ v kuchyni i v naší lékárničce byl publikován 3. března 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Co dělat, když se chcete vyhnout antibiotikům? 06.03.2015 19.00
- 4 tipy, jak vyléčit angínu bez antibiotik 10.10.2016 12.00
- Zbavte se nachlazení domácími léky 06.02.2010 00.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
- Zažeňte bolesti dásní a zubů 09.03.2010 00.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Cista na vaječníku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.