Vláknina v potravinách nás zbaví nejednoho neduhu
Sponzorované odkazy:
Vláknina tvoří nezbytnou část našeho jídelníčku, která se stará o správné fungování trávicí soustavy. Abychom byli zdraví, měli bychom přijímat kolem 25 gramů vlákniny denně. Přispějeme tak ke správnému fungování organismu a dokonce si prodloužíme život.
Kde vlákninu najdeme
V současné době se rozšiřují trendy zdravého stravování. Zdrojů vlákniny je více než dost, ovšem lidé, kteří se nestravují zdravě a dávají přednost nejrůznějšímu rychlému občerstvení či kupují polotovary s ní do kontaktu příliš nepřijdou. Zařadit do jídelníčku potraviny obsahující velké množství vlákniny je přitom tak jednoduché. Vlákninu přijímáme dvojí a to rozpustnou a nerozpustnou. Mezi zdroje rozpustné vlákniny patří luštěniny, oves, žito, některé druhy ovoce jako například banány či jablka, zelenina a brambory. Dostatečnou konzumací rozpustné vlákniny snižujeme cholesterol. Naopak nerozpustnou vlákninu bychom našli v otrubách a celozrnných potravinách, slupce některých druhů ovoce. Tato vláknina působí jako prevence před střevními obtížemi a rakovinou.
Prospěšnost vlákniny pro nás
Vláknina je pro správné fungování zažívání nezbytná, váže na sebe cholesterol a pomáhá tak snižovat jeho hladinu. Mimo to zabraňuje zažívacím poruchám, zácpě, průjmům a také jej oceníme v boji s hemeroidy. Přijímat dostatečné množství vlákniny je nesmírně důležité jako prevence před nebezpečnou rakovinou konečníku či tlustého střeva, která zejména české obyvatelstvo velmi trápí.
Vláknina a hubnutí
Vláknina se doporučuje přijímat při nejrůznějších dietách a ozdravných kúrách. Dostatečný příjem vlákniny nám skutečně může pomoci hubnout, vtip však nespočívá v rychlejším spalováním tuků. Dostatečná konzumace vlákniny nám dá pocit sytosti, díky čemuž nemáme potřeba tolik jíst a přijímáme tak méně kalorií. Jídla bohatá na vlákninu jsou sama o sobě energeticky nepříliš hodnotná a tak po nich nepřibereme. Není příliš pravděpodobné, že bychom vlákniny přijímali nadměrné množství. Pokud přeci jen, mohlo by se to projevit například nadýmáním. Přílišná konzumace vlákniny by mohla zpomalit účinky některých léků a zhoršit vstřebávání vitamínů. Jelikož na sebe vláknina váže vodu, je nesmírně důležité dodržovat dostatečný přísun tekutin.
Článek Vláknina v potravinách nás zbaví nejednoho neduhu byl publikován 9. srpna 2010 v 17.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Cizrna – dietní a na živiny bohatá semena 14.06.2011 00.00
- Vitamíny v potravinách – co jíst a čemu se vyhnout? 27.03.2013 12.00
- Podpořte zažívání jarní očistou 13.03.2014 15.30
- Odšťavňování ovoce a zeleniny – správná volba pro vaše zdraví 07.03.2013 18.45
- Celozrnné produkty fungují! 02.01.2010 00.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? I. díl
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.