Jak přežít manželskou krizi

Tagy:  manželství, krize, partnerství, rozvod

Sponzorované odkazy:

Jak přežít manželskou krizi

Podle statistik se v České republice rozvádí každé druhé manželství. Co je příčinou tak vysokého rozvodovosti? Je to tím, že bychom si tak často vybírali špatného partnera? Nebo je to způsobeno naší neochotou problémy partnerství řešit?

Ideální manželství

Ideální manželství či partnerství se vyskytuje pouze v románech červené knihovny. Ve skutečném životě jej nenalezneme. V každém vztahu totiž dochází k menším či větším konfliktům. A pokud se četnost konfliktů zvyšuje může nastat krize.

Kdy krize přichází?

Většina párů se s první krizí setkává mezi druhým a třetím rokem vztahu. Hormony přestávají pracovat a opadá prvotní zamilovanost. To co jsme předtím přehlíželi,nebo nám dokonce na partnerovi přišlo roztomilé nás najednou rozčiluje. Zkrátka sundaváme růžové brýle a vidíme partnera i se všemi jeho chybami. A právě v tomto období dochází ke většině rozvodů. Další krize přichází mezi čtvrtým a pátým rokem manželství. V této době již partnera velice dobře známe, začínáme mít pocit, že nás již nemůže ničím novým překvapit a vztah začíná být stereotypní. Napadá nás, že partnera stejně nezměníme a zda by nám jinde, s někým jiným nebylo lépe. Ale opravdu by to tak bylo? Toto období krize se ale většinou netýká párů, které mají děti. U těch další velká krize nastává, když děti odrostou. Náhle své rodiče nepotřebují a ti často zjišťují, že je kromě společné péče o děti už téměř nic nespojuje.

Rodiče vychovávající děti – většinou manželská krize nehrozí, autor: BeaoRodiče vychovávající děti – většinou manželská krize nehrozí, autor: Beao

Jak krizi překonat?

Každá krize může být zažehnána. Jde jen o to chtít. Chtít problémy řešit, ne se před nimi schovávat. A abychom mohli krize, které nastanout překonat musí se náš vztah zakládat na dvou věcech: toleranci a komunikaci. Pokud dokážeme tolerovat partnera, takového jaký doopravdy je, a samozřejmě, pokud on dokáže tolerovat nás, teprve pak lze vždy najít vhodné řešení. S tím je samozřejmě spojená i komunikace. Velká část partnerských nesvárů vzniká právě nedostatečnou komunikací. Partneři si nejsou schopni navzájem sdělit své pocity, myšlenky a názory. Jenže očekávat, že partner z našeho mlčení vždy pozná jaký problém nastal je holý nesmysl.

Děti už jsou odrostlé, hrozí manželská krize, autor: Blargh29Děti už jsou odrostlé, hrozí manželská krize, autor: Blargh29

Na závěr…

Krizi je třeba se vždy postavit čelem. Jedině tak máme možnost zjistit, zda náš vztah má smysl a je schopen krizi překonat.

Článek Jak přežít manželskou krizi byl publikován 22. srpna 2010 v 00.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...