4 tipy, jak si udržet spokojené manželství

Tagy:  vztahy, láska, partner, partnerství, komunikace, opora

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak si udržet spokojené manželství

Vztahy jsou neuvěřitelně komplikovanou záležitostí, které často nerozumí ani odborníci. Orientace ve vztazích nesouvisí s výší vašeho vzdělání, profesí nebo s platem. Často jsou inženýři více zklamaní a ze svých milostných ,,avantýr" zmatení, než dělnická skupina. Lidské vztahy jsou zkrátka složité sami o sobě a pravděpodobně jim nikdy nebude možné stoprocentně porozumět. Ať už hovoříme o vztazích dětí a rodičů, přátelských nebo o vztazích partnerských, které jsou kapitolou sami o sobě, nikdy nebudete schopni s jistotou říct, že v nich umíte dokonale chodit.

Člověk je od pradávna předurčen zakládat rodinu a plodit potomstvo, které bude další generací a budoucností lidstva. K tomu si lidé přirozeně hledají příslušný protějšek a obvykle s ním vstupují o manželství. Ve většině případů je důvodem ke sňatku láska a neschopnost žít jeden bez druhého. Jak to ale tak bývá, i ty nejkrásnější vztahy procházejí řadou složitých změn, které mohou zapříčinit rozpad manželství. Máte pocit, že váš vztah s partnerem iž není takový, jako dřív? Pak se držte následujících čtyřech tipů a oživte opět plamen vaší lásky.

Komunikujte

Komunikace mezi partnery je alfou a omegou každého partnerského vztahu. Pokud spolu delší dobu nemluvíte, pak vám možná unikají podstatné souvislosti, které partnera mohou velmi trápit a které následně ovlivňují celý vztah. Mluvte spolu proto o všem, i o těch nejmenších maličkostech. Jakmile na protějšku zpozorujete změnu nebo onen pocit, že se jednoduše necítí ve své kůži, zpozorněte a začněte se zajímat.

Autor: Ali NishanAutor: Ali Nishan

Buďte si oporou

Ať už se váš partner potýká s jakýmkoliv problémem, byť by byl velmi banální, vy mu musíte ukázat svoji náklonnost a jednoznačně stát na jeho straně. A pokud vaši podporu necítí, pak ji musíte stále dokazovat, a to nejenom gesty, ale také slovy. Buďte jeden duch, jedno tělo a vztah bude mít opravdu pevné základy.

Udělejte si čas pro sebe

Možná to zní zvláštně, ale spokojené manželství opravdu neznamená, že spolu budete trávit 24 hodin denně, ba naopak. Jakmile spolu budete více, než je zdrávo, lidově řečeno si začnete lézt na nervy. Naučte se relaxovat odděleně a zatímco jde partner do hospody na pár dobrých piv, vy si přečtěte oblíbenou knihu, zajděte si na masáž nebo jen tak sledujte pořady v TV.

Intimitu nepodceňujte

Spousta manželských párů má po letech tendence sklouzávat do přátelského vztahu, ve kterém je sice legrace, ale vytrácí se z něho sexuální aktivita. Ta je ovšem v životě nesmírně důležitá a navíc vám pomůže být si bližší. O sexu je známo, že spojuje nejenom tělesně, ale i emocionálně, proto na jeho důležitost rozhodně nezapomínejte.

Autor: Ali NishanAutor: Ali Nishan

Článek 4 tipy, jak si udržet spokojené manželství byl publikován 22. června 2015 v 12.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...