Křečové žíly - jak vznikají a jak se jim bránit?

Tagy:  varix, křečové žíly, nohy, sedavé zaměstnání, životní styl, laser, krevní oběh

Sponzorované odkazy:

Křečové žíly - jak vznikají a jak se jim bránit?

Křečové žíly se dají popsat jako rozšířené úseky žil povrchového žilního systému dolních končetin. Jedná se o nepříjemné problémy, které postihují velkou část populace.

V dnešní době nejsou výjimkou

Křečovými žilami je postižená velká část populace, v dnešní době se o nich dokonce hovoří jako o civilizační chorobě. Častěji se křečové žíly vyskytují u žen, které se také více zajímají o jejich odstranění. Plastická chirurgie má v tomto směru svá řešení. Vznik křečových žil je spojený s životním stylem, věkem, nadváhou a genetickými předpoklady. S projevy křečových žil se setkáme také v těhotenství, kdy se jejich stav postupně zhoršuje. Po porodu obvykle časem dojde k normalizaci, někdy však křečové žíly přetrvají.

Jak a proč křečové žíly vznikají

Odborníkům se dosud nepodařilo odhalit přesný původ vzniku křečových žil, pod pokličku však nahlédnout dokázali. Křečové žíly vznikají kvůli nedostatečné pevnosti žilních stěn, která může být dědičná. Oslabené žilní stěny se tlakem krve rozšiřují, kvůli špatnému fungování chlopní se krev hromadí a tlak dále zvyšuje. Za touto poruchou mohou stát jak již zmiňované geny, tak také hormonální změny, obezita, vysoký krevní tlak či dlouhodobé postávání a zatěžování končetin.

Zdravý životní styl je klíčem, autor: Ed YourdonZdravý životní styl je klíčem, autor: Ed Yourdon

Léčba

Léčebných postupů je v případě křečových žil hned několik. Ke zmírnění bolestí a zabránění dalšímu rozšiřování můžeme využít kompresní léčby, která zahrnuje nošení kompresivních punčoch a obinadel. Od potíží si ulevíme, již vzniklé varixy však neodstraníme.

Ke zmírnění bolestí a alespoň částečnému odstranění již vzniklých křečových žil můžeme užívat preparáty k tomu určené. Ty obvykle obsahují dávku heparinu, který zabraňuje krevnímu srážení a jeho lokální aplikace přinese okamžitou úlevy. Urychlí regeneraci a příjemně chladí. Tabletky obsahující venotonika se užívají vnitřně a zlepšují krevní oběh, zvyšují napětí žilních stěn a podílejí se také na zlepšení lymfatického systému. Vnitřně užívané léky na problematické křečové žíly však budou působit až při dlouhodobém užívání.

Odstranit lze křečové žíly pomocí laseru či chirurgicky.

Zaměřme se na prevenci

Jako prevence před vznikem křečových žil je zdravý životní styl. Ten zahrnuje dostatek pohybu a zdravé stravování. Dobré rovněž bude vyhnout se dlouhému stání a sezení s překříženýma nohama. Udržování končetin ve zvýšené poloze a střídavé sprchování studenou a teplou vodou bude pro naše nohy příjemnou relaxací, díky které zůstanou dlouho bez nepěkného poznamenání v podobě křečových žil.

Článek Křečové žíly - jak vznikají a jak se jim bránit? byl publikován 13. září 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...