Moderní léčba křečových žil: uvařte je jako vejce natvrdo

Tagy:  křečové žíly, bolesti, nohou, otoky, těžké nohy, příčiny, léčba

Sponzorované odkazy:

Moderní léčba křečových žil: uvařte je jako vejce natvrdo

Křečové žíly trápí každého druhého člověka nad šedesát let, ale nejsou výjimkou ani u daleko mladších. Trpí na ně častěji ženy. Kromě klasických léčebných metod může moderní medicína nabídnout i odstranění žil pomocí tepla uvaří je podobně, jako vejce natvrdo.

Jako křečové žíly, varixy nebo žilní městky se nejčastěji označují vakovitě rozšířené vinuté úseky žil povrchního žilního systému dolních končetin a jejich přítoků. Je to jedno z nejrozšířenějších onemocnění v rozvinutých zemích – podle statistik postihuje v různé podobě 30 až 60 procent lidí.

Příznaky, příčiny a diagnostika

„V povrchním žilním systému je posunování krve zajišťováno pasivně, tedy polohou končetiny, a správnou funkcí jednocestných chlopní. Ztratí-li chlopně schopnost řádně se uzavírat, nedomykají a propouštějí krevní proud zpětně – vzniká takzvaný reflux. Žíly, jejichž chlopně se staly nedomykavé, se protáhnou, vytvářejí provazce, vyboulí se a „ztloustnou“. Jsou označovány jako varikózní žíly a jsou přímým důsledkem narůstajícího tlaku při refluxu. Častou příčinou vzniku varikózních žil dolních končetin je reflux ve stehenní žíle zvané velká saféna – doslova v překladu velká skrytá žíla, který vede k zadržování krve ve viditelných žilách uložených níže,“ vysvětluje MUDr. Karel Bartík z Oddělení cévní chirurgie, Nemocnice Na Homolce.

Příznakem jsou bolest při námaze a snadná unavitelnost, pocity těžkých nohou, napětí, otoky. Tyto obtíže se obvykle stupňují během dne. „Těžší případy žilní nedostatečnosti zapříčiňují tmavnutí kůže a později i defekty, které mohou vyústit v záněty, ekzémy až v bércové vředy. Lidé trpící žilní nedostatečností mohou však mít obtíže i bez viditelných varixů. Působí je tlak rozšířených cév na okolní nervy,“ upřesňuje MUDr. Bartík. Příčinou choroby je věk, dědičnost, ženské pohlaví, těhotenství, dlouhé stání nebo sezení během dne. Především opakované těhotenství nejčastěji urychluje zhoršování nálezu křečových žil u žen s vrozenou dispozicí k jejich vzniku. Při stanovení diagnózy cévní chirurg při využití ultrazvukového vyšetření zhodnotí anatomické poměry žilního řečiště, funkce chlopní a změny toku krevního proudu v žilách, pátrá po známkách refluxu. Tato vyšetření pomáhají určit, jaký typ léčby je pro pacienta nejvhodnější.

Nejčastější léčebné metody

Konzervativní

„Pro zmírnění potíží se užívají léky, které zmenšují pocit napětí v žilách, odstraňují otoky, pomáhají zkvalitňovat kůži. Dále se používá k léčbě komprese končetiny zdravotními punčochami, které stlačí povrchní žíly tak, že se nemůže přetlak krve uplatnit. Nošení punčoch však není pro pacienta příliš pohodlné a navíc s sebou přináší i vysušování kůže a případně další defekty pokožky. V mnoha případech je tedy pro nemocného výhodnější podstoupit operaci,“ říká lékař.

Autor: zdravachuzeAutor: zdravachuze

Operativní

Velké varixy se často odstraňují radikální chirurgickou operací. Tento zákrok je poměrně bolestivý a rekonvalescence trvá obvykle čtyři až šest týdnů. Musíte také počítat s poměrně vysokou možností recidiv, v průměru 10 až 25 procent. Ambulantní flebektomie je minimálně invazivní chirurgická technika používající se k odstranění varixů, které nejsou zapříčiněny refluxem ve stehenní žíle. Odstraní se při ní varikózní žíly z malého řezu nebo z řezů za použití zvláštního nástroje v místním znecitlivění. Výsledek je rychlý a většina nemocných nemusí po zákroku přerušit obvyklé aktivity. Pro odstraňování drobnějších žilek (metliček) se využívá injekční skleroterapie. Velmi jemnou jehlou se vpraví do žíly roztok, který ji uzavře. Tento způsob se často používá po odstranění stehenní žíly ke zlepšení vzhledu dolní končetiny odstraněním zbylých metličkových varixů. Moderní minimálně invazivní metodou je nadstandardní venózní ablace, při které laserový paprsek nebo radiofrekvenční vlny vytvoří tepelnou energii, která žílu a odstupy jejích větví postupně uzavře. „Metoda, která se dá provést i ambulantně, využívá efektu nazývaného denaturace bílkoviny teplem, kdy se vlivem tepla promění bílkovina v neživou tkáň. Tento proces je podobný, jako když se uvaří vejce natvrdo,“ vysvětluje MUDr. Karel Bartík a doplňuje: „Hmotu, v níž se žíla po zatavení promění, tělo postupně odbourá. Jakmile se nemocná žíla zavře, ostatní zdravé cévy převezmou úlohu odvádět krev z nohou a obnoví se normální poměry odtoku krve. Je nutné připomenout, že se tento zákrok nehodí pro každého pacienta. Pokud má nemocný žíly příliš široké a vinuté, nedá se do nich sonda zavést – jsou tedy pro radiofrekvenční ablaci nevhodné. Záleží také na zkušenostech chirurga, který operaci provádí. Jen on musí při vyšetření pacienta rozhodnout, zda je technicky možné tento výkon provést,“ uzavírá lékař.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Moderní léčba křečových žil: uvařte je jako vejce natvrdo byl publikován 11. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...