Příznaky epilepsie a její léčba

Tagy:  epilepsie, záchvaty, mozek, bezvědomí

Sponzorované odkazy:

Příznaky epilepsie a její léčba

Epilepsie byla v dřívějších dobách nazývána boží nemocí. Lidé věřili, že se jedná o boží trest a k její „léčbě“ používali nejrůznější metody zaříkávání, vykuřování a vyhánění zlých duchů z těla nemocného. Až teprve rozvoj medicíny v 19. století zjistil, že příčina epilepsie tkví v mozku.

Co je epilepsie?

Epilepsie byla poprvé popsána již ve třetím tisíciletí př. n. l. Pojmenování epilepsie poprvé však stanovil až Hypokrates ve 4. století př. n. l. Dlouho se nevědělo, co epilepsii způsobuje. Teprve v 19. století přišli lékaři na to, že epilepsie je způsobena nepřirozenými elektrickými aktivitami v buňkách mozku. Ty můžou postihnout buď jen část mozku, nebo mozek celý. Epilepsie neohrožuje život člověka. Toto ohrožení vzniká jen v případech, že záchvat trvá příliš dlouho. Epilepsii může mít několik možností vzniku. Podle toho se dělí na: 1)** Idiopatická** – tento druh epilepsie je dědičný. První záchvaty se projevují již v ranném věku, a to nejpozději do 20ti let věku.

  1. Symptomatická – u této epilepsie může být několik příčin vzniku. Patří sem úrazy hlavy, nádory, infekce, mozkové příhody.
  2. Kryptogenní – zde není dodnes známo z jakých příčin vzniká.

Epilepsie není jen bezvědomí

Epilepsie se nemusí projevit jen typickým záchvatem křečí a bezvědomí. Míra epileptického záchvatu závisí na tom, v jaké části mozku k elektrickým výbojům dochází. Podle příznaků se epileptické záchvaty rozdělují do několika skupin:

  1. Generalizovaný záchvat s křečemi – je to typ epileptického záchvatu, který se každému vybaví při slově epilepsie. Postižený dostává křeč, upadá do bezvědomí. Typické je trhání končetinami a můžou se objevit potíže s dýcháním.Záchvat trvá pouze několik minut, poté člověk usíná.
  2. Generalizovaný záchvat bez křečí – tento záchvat trvá řádově jen ve vteřinách. Postižený při něm neupadá do úplného bezvědomí, jen na chvíli ztrácí pojem o okolí. Svými projevy připomíná mikrospánek.
  3. Komplexní parciální záchvat – postihuje jen část mozku a projevuje se stálými jednoduchými pohyby či chození. Postižený při něm ztrácí vědomí.
Detailní popis mozku, autor: artlessstaceyDetailní popis mozku, autor: artlessstacey

Jak se zachovat při epileptickém záchvatu?

Epileptický záchvat trvá povětšinou jen několik minut a odezní sám, proto není ani nutná lékařská pomoc. Důležité je si pamatovat, že postiženého nemáme držet a bránit křečím, tím mu můžeme spíše ublížit. Pouze se snažíme dostat ho z dosahu věcí, o které by si mohl ublížit. Po záchvatu je postižený vysílen a upadá do spánku, a je dobré ho nebudit.

Jak se epilepsie léčí?

V počátečních stádiích se doporučuje jen změna jídelníčku a úplný zákaz konzumace alkoholu. Pokud toto nestačí, jsou předepsány léky, tzv. antiepileptika. Ve zvláštních případech, kdy jiná léčba nezabírá, je možnost i operativního zákroku.

Článek Příznaky epilepsie a její léčba byl publikován 8. září 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...