První příznaky těhotenství

Tagy:  těhotenství, gravidita, příznaky těhotenství, těhotenský test

Sponzorované odkazy:

První příznaky těhotenství

Plánujete miminko? Nebo si myslíte, že už těhotná jste? V těhotenství dochází k výrazným hormonálním i fyzickým změnám v těle ženy. Rozšiřuje se pánev, zvětšují se mléčné žlázy a stoupají hladiny hormonů. Každá žena je jiná a její tělo se na nastávající těhotenství a mateřství připravuje různě intenzivně, ale všeobecně jsou první příznaky a projevy těhotentství u všech žen stejné.

Jaké jsou první příznaky těhotenství?

  1. vynechání menstruace – je prvním příznakem těhotenství. U některých žen, ale dochází ke slabému krvácení i v prvních měsících těhotenství. Nejedná se však o menstruační krvácení jako takové, jelikož při něm neodchází neoplodněné vajíčko. Příčiny tohoto krvácení na počátku těhotentství zatím nejsou známy.
  2. ranní nevolnosti – jedná se o pocit na zvracení či zvracení povětšinou po ránu, ale můžou se objevovat po celý den, nejčastěji před jídlem nebo těsně po jídle.
  3. citlivá prsa – vlivem hormonální změny a přípravy na laktaci, začnou být prsa velmi citlivá na dotek a zvětší se.
  4. zvýšená potřeba močení – je také způsobena vlivem hormonů
  5. zácpa nebo průjem
  6. nízký krevní tlak – na počátku těhotenství se často objevují závratě a mdloby. Za následek je má právě pokles krevního tlaku.
  7. únava
  8. emoční změny – za emoční změny může opět změna hladiny hormonů. Projevují se zvýšenou citlivostí na vnější podněty, intenzivnějším prožíváním, náhlými změnami nálad.
  9. zvýšená vnímavost pachů – vůně a pachy, které Vám dříve nevadily, najednou způsobují nevolnosti až zvracení.
  10. mírný tlak v podbříšku – je způsoben zvětšující se dělohou
Těhotenský test, reaguje na přítomnost hormonu v moči, autor: Klaus HoffmeierTěhotenský test, reaguje na přítomnost hormonu v moči, autor: Klaus Hoffmeier

Jak zjistit těhotenství?

Ke zjištění těhotenství existuje několik způsobů:

  1. z moči – k tomu slouží těhotenské testy. Ty jsou založené na zjištění těhotenského hormonu hCG. Udělat si ho můžete v pohodlí domova a výsledek se projeví do 5 minut. Těhotenské testy se pohybují v cenové relaci 20 až 200 Kč.
  2. ultrazvukem – používá se většinou k potrvzení těhotenství. Zárodek je na něm však patrný až od 5tého až 6tého týdne těhotenství.
  3. z krve – používá se pokud není zárodek na ultrazvuku patrný a hladina hCG je ještě tak nízká, že není z moče patrná.

Článek První příznaky těhotenství byl publikován 14. září 2010 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...