Pálení žáhy je během těhotenství obvyklou potíží

Sponzorované odkazy:

Pálení žáhy je během těhotenství obvyklou potíží

Pomalu se vám zakulacuje bříško a nedočkavě v kalendáři vyhlížíte datum, kdy k vám do rodiny přibude nový přírůstek? Určitě jste ráda, že jste se zbavila počátečních ranních nevolností a nyní se přidala další komplikace v podobě pálení žáhy? Nebojte, v těhotenství je to docela častý jev.

Pálení žáhy – chcete-li reflux během těhotenství, zažije drtivé procento žen. Není přímo úměrné pokročilosti těhotenství, některé maminky se s ním trápí už od druhého trimestru, ty šťastnější se jej dočkají až ke konci třetího trimestru, kdy je miminko už velké a přestává mít místo v bříšku. Na svědomí nemá pálení pouze plod, který tlačí na okolní orgány, ale také v něm mají prsty i hormony – estrogen a progesteron. Díky hormonální bouři, kterou v těhotenství procházíte se ani není čemu divit. Hormony nejenže ovlivní i pevnost jícnového svěrače, ale i produkci žaludeční kyseliny. Extrémní pálení žáhy může mít na svědomí gastritida (zánět žaludeční sliznice).

Pálení žáhy mají na svědomí také některá jídla – zejména ta velmi aromatická a kořeněná. Ta byste si měla odpustit – zejména v odpoledních a večerních hodinách. Také si nechoďte lehnout hned po jídle – to totiž může celý problém zhoršit.

Příznaky pálení žáhy jsou: bolest na hrudníku, pachuť v krku po probuzení, pálení v krku, závratě a motání hlavy, časté říhání a pocit vracení obsahu žaludku zpět.

Kromě vyvážené stravy a vynechání některých potravin můžete použít některé volně prodejná antacida z lékárny, v extrémních případech vám může lékař napsat léky (například omeprazol). Pozor na jejich nadužívání, většinou fungují na principu, že ředí žaludeční kyselinu a tak nejsou některé složky z potravy dostatečně vstřebávány, tak aby vám nechyběly, některé pro vývoj plodu potřebné vitamíny a minerály. Pokud pálení žáhy v těhotenství neustupuje ani přes domácí péči a léky, je nejlepší promluvit si se svým lékařem.

Do svého jídelníčku zařaďte probiotika, která pomohou vyrovnat dysbalanci v trávicím traktu. Jezte pomalu, dostatečně žvýkejte, jezte naposled alespoň dvě hodiny před spaním, můžete si i vypodložit postel, abyste měla hlavu a hrudník ve vyšší poloze.

Článek Pálení žáhy je během těhotenství obvyklou potíží byl publikován 6. července 2022 v 09.00 v rubrice Rodina. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...