Těhotenský test – vše, co potřebujete vědět

Tagy:  gravidita, těhotenství, menstruace, těhotenský test, gynekologie

Sponzorované odkazy:

Těhotenský test – vše, co potřebujete vědět

Těhotenský test je zbožím dostupným v každé lékárně a stojí průměrně okolo sto korun. Díky svému nenápadnému vzhledu ho lze velmi snadno přehlédnout a přesto může mnoha manželským párům, nezletilým dětem či svobodným matkám v minutě změnit celý život.

Když přijde řada na test

Tento dokonalý vynález používají ženy na celém světě bez ohledu na finanční prostředky či zdravotní stav. Jeho použití je zkrátka nejrychlejším ,,ukazatelem‘‘ ženské gravidity, ale nikdy není stoprocentní. Zkrátka i přesto, že se těhotenský test ukáže několikrát pozitivní, žena být v jiném stavu nemusí. Proto se doporučuje test provést po první vynechané menstruaci (alespoň čtvrtý den po prvním dnu očekávané menstruace). V tomto období bývají výsledky nejspolehlivější.

Jak test použít

Testovat případné oplodnění má smysl nejdříve desátý den po styku, kdy je již hladina hormonu hCG (hormon k určení těhotenství) vysoká. V případě, že k procesu testace dojde dříve, gravitest s největší pravděpodobností dopadne negativně, což spousta žen považuje za konečný rozsudek.

Test se nejčastěji používá při zpožděné či vynechané menstruaci. V tomto případě je nejvhodnější a nejrychlejší variantou takzvaný testovací proužek (např. Baby test). Jeho cena je přibližně čtyřicet korun a výsledek je zřejmý po třech až čtyřech minutách. Lze ho použít již 2 dny po vynechání menstruace. Obdobou tohoto testu je Gravitest, jehož cena je takřka shodná s testovacím proužkem. Jeho použití se doporučuje nejdříve desátý den po pohlavním styku. Jak bylo již zmíněno, ani jeden z uvedených testů není vždy stoprocentní.

Testovací kazety

Dalším z řady testů je testovací kazeta (např. Clearblue), jejíž výsledek je daleko přesnější a použití náročnější. Pro správný postup a tím i jistý výsledek je nutné nabrat kapátkem moč a umístit ji do určeného otvoru v kazetě. Po pár minutách se na kazetě objeví výsledek v podobě barevných proužků, jejichž přesný význam je podrobně rozepsán v každém návodu k použití uvnitř krabičky.

Vyberte si správně

Pro nákup některého z testů by měly být zváženy tedy všechny výše uvedené okolnosti a výběr by se měl orientovat nikoliv cenou, nýbrž dle několika kritérií. Jedním z nejdůležitějších bodů je doba uplynutí po oplozující souloži. Podle tohoto údaje se veškeré těhotenské testy dělí. Dalším rozhodujícím prvkem při výběru je doba oznámení výsledku, jelikož u většiny testů funguje mechanismus, který negativní výsledek oznámí do méně než 1 minuty, ale pozitivní až za dobu i pětkrát delší. Cena výrobku se uvádí jako nejméně důležitý faktor při výběru gravitestů. Nákup daného testu je individuální volba a i přesto, že bývají často velice přesné, návštěva lékaře je vždy nejjistějším postupem.

Článek Těhotenský test – vše, co potřebujete vědět byl publikován 27. října 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...