Test čerstvého mléka

Tagy:  test mléka, mléčné výrobky, čerstvé mléko, polotučné mléko, cukry, tuky, sušina, bílkovina

Sponzorované odkazy:

Test čerstvého mléka

O tom, zda konzumovat mléčné výrobky či nikoli, se vedou neustálé debaty a spory. Jedni tvrdí, že je mléko nezdravé a prakticky nestravitelné, jiní na něho nedají dopustit. Pokud patříte do druhé skupiny a mléčné produkty se ve vašem jídelníčku objevují prakticky denně, kupujte si takové mléko, které je kvalitní a nechutná jako obarvená voda. Víte, které to je?

Je až s podivem, co se v baleném mléce může vyskytovat. Kromě bílkovin, které jsou základem, mléčného tuku a vápníku, laboratoře mnohdy objeví těžké kovy jako je kadmium nebo olovo. Ty by se do potravin rozhodně dostat neměly a už vůbec ne v případě, že jimi ,,dopujete" svoje ratolesti. Následující mléka sice kovy neobsahují, nicméně ne všechna lze označit jako kvalitní, ač tak na veřejnosti vystupují.

Mlékárna Kunín – polotučné mléko

Mlékárna Kunín se prezentuje jako výrobce s čistě přírodními a kvalitními produkty, které jsou nešizené a domácí. Od čerstvého mléka, které je jedno z nejdražších, konkrétně 27 korun za 1 litr, by se tedy očekávalo, že bude opravdu nadstandardní. Výsledek je ale takový, že mléko obsahuje 5,08 g/100 g cukru, 10,62 g/100 g mléčné sušiny a 3,34 g/100 g bílkovin, což je poměrně nízká hodnota. Co se chuti týče, zde bylo zklamání asi nejmarkantnější. Výrobek je téměř čirý, prakticky bez chuti a velmi vodový. Čerstvé mléko z Kunína tak působí poměrně nekvalitním a šizeným dojmem. Na trhu se určitě najdou lepší výrobky, na kterých si pochutnáte a ještě ušetříte.

Autor: Stefan KühnAutor: Stefan Kühn

Bohemilk – České mléko polotučné

Dalším, nepříliš vydařeným kouskem, je čerstvé České mléko od značky Bohemilk. Obal působí příjemným dojmem a fakt, že je ve skle, by člověka přimělo k myšlence čerstvosti a kvality. Ovšem ani zde se favorit mezi mléky nenašel. Najdete v něm veliké množství sacharidů, a to celých 5,13 g/100 g, sušiny pak 10,67 g/100 g, bílkovin má v sobě 3,25 g/100 g. Cena se pohybuje okolo 30 korun za litr, což je vzhledem k nevýrazné chuti a částečkám tuku na povrchu, opravdu hodně.

Olma – Dobré mléko polotučné

O stupeň lepším výrobkem je pak polotučné mléko od Olma, které vás zaujme především svou cenou. Ta se totiž pohybuje okolo 18 korun za litr. Poměr sacharidů je zde obdobný, jako u předchozího výrobku, a to 5,06 g/100 g, sušiny se v mléce nachází 10,80 g/100 g a bílkovin je 3,45 g/100 g. Chuťově byl výrobek vyhodnocen jako podstatně chutnější, než mléko z Kunína, nicméně i tak mu něco chybělo. Konzistence je spíše vodová, vůně nevýrazná, ale chuť mléčná. Mléko Olma zakoupíte například v prodejnách Albert.

Milkin – mléko polotučné

Pokud patříte k těm. kteří odsuzují levné výrobky a raději vždy, z principu, sáhnete po tom dražším, v tomto případě byste opravdu narazili. Mléko Milkin totiž dokazuje, že i produkt za 20 korun, může být nejlepší. Mléko obsahuje absolutně nejméně cukru v hodnotě 4,88 g/100 g sacharidů. Jeho chuť je výrazně mléčná, silná, tělo husté a vůně rovněž mléčná a velmi příjemná. Na tomto mléku si zaručeně pochutnáte.

Autor: UnisouthAutor: Unisouth

Článek Test čerstvého mléka byl publikován 30. září 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...