Cukrovka - příznaky a léčba

Tagy:  cukrovka, diabetes, inzulín, slinivka břišní

Sponzorované odkazy:

Cukrovka - příznaky a léčba

Podle statistik je na celém světě asi 220 milionů lidí, u nichž byl diagnistikován diabetes mellitus neboli cukrovka.
V České republice trpí cukrovkou téměř desetina populace, což je sice dost vysoké číslo, avšak neřadí nás ke státům s nejvyšším výskytem onemocnění cukrovkou.

Co je cukrovka?

Cukrovka (Diabetes mellitus) je onemocněním při němž dochází k poruše metabolismu cukrů. Tzn. Že lidský organismus není schopen zpracovat sacharidy a přeměnit je na energii.
Poprvé byla cukrovka popsána již ve starém Egyptě, kde vznikl i název diabetes (v překladu med), jelikož moč diabetiků byla až medově sladká, což bylo způsobeno právě neschopností organismu zpracovat sacharidy přijaté z potravy a ty tak z těla vylučovány s močí.
Dlouho se nevědělo, co cukrovku způsobuje. Teprve roku 1889 byl zjištěn přímý vztah mezi slinivkou břišní a cukrovkou a roku 1907 byl objeven hormon inzulín, hormon zodpovědný za zpracovávání sacharidů, jehož nedostatek způsobuje cukrovku.

Typy cukrovky

U cukrovky rozlišujeme na dva základní a poté specifické typy onemocnění:

  1. Cukrovka I. typu – je způsobena absolutním nedostatkem inzulínu v těle. Imunitní systém ničí buňky slinivky břišní a ty nejsou schopny inzulín vyprodukovat. Onemocnění se projevuje nejčastěji mezi 15. až 40. rokem života, ale může postihnout i mladší či starší. Člověk postižený cukrovkou I. typu je doživotně závislý na umělém podávání inzulinu do těla.
  2. Cukrovka II. typu – zde mluvíme o relativním nedostatku inzulínu. Při ní slinivka břišní naopak vytváří nadbytek inzulínu, avšak tělo jej není schopné zpracovat. Tímto typem cukrovky trpí většina nemocných a nejčastěji se projevuje až v pozdějším věku. Za jejím vznikem stojí především špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a částečně také dědičnost.
  3. Těhotenská cukrovka – je způsobena zvýšeným nárokem těla těhotné ženy na množství inzulínu. Je vždy pouze dočasná a bývá zjištěna asi u 4% těhotných žen.
  4. Ostatní typy cukrovky – mají různé příčiny, nejčastěji se jedná o onemocnění slinivky břišní a jejich léčba je individuální.
K měření hladiny cukrů v krvi se využívá glukometr. Autor: Mr. HydeK měření hladiny cukrů v krvi se využívá glukometr. Autor: Mr. Hyde

Příznaky cukrovky

I když jsou příčiny vzniku jednotlivých typů cukrovky rozdílné, jejich příznaky jsou téměř stejné. Patří mezi ně:

  • zvýšená potřeba močení
  • nadměrná žízeň
  • únava
  • ztráta hmotnosti
  • poruchy vědomí

Léčba cukrovky

Léčba cukrovky spočívá především v umělém dodávání inzulínu do těla a podpoře organismu v jeho správném zpracování.
Lidé trpící cukrovkou musí dodržovat diabetický dietní režim, při němž se hlídá množství přijatých cukrů v potravě.
Fyzická aktivita je u diabetiků je bez omezení. Před každou fyzickou námahou by však mělo dojít k změření hladiny cukru v krvi glukometrem a jeho případné srovnání potravou. Omezuje se pouze v případě, že je hladina cukrů v krvi příliš vysoká.

Článek Cukrovka - příznaky a léčba byl publikován 10. listopadu 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...