Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb

Tagy:  těhotenství, těhotenská cukrovka, zdraví, dieta, pohyb, jídelníček

Sponzorované odkazy:

Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb

Téměř půl roku bezproblémového těhotenství a pak dnes již rutinní glukózový test (OGTT) a rána z čistého nebe: těhotenská cukrovka. Copak je možné, že probíhá úplně bez příznaků? Většinou ano. Nemusí se projevit ani nálezem cukru v moči ani zvýšenou únavou či velkou žízní. Dobrou zprávou je, že tímto testem už v současné době procházejí všechny těhotné, takže nezůstane nepovšimnuta až do porodu, kdy může způsobit vážné komplikace.

Za těhotenskou cukrovku nemůžete, ale změnou životosprávy po zbytek těhotenství ji můžete úspěšně léčit. Léčba inzulinem přichází ke slovu jen u menší části nastávajících maminek. I tak to není žádná tragédie. Nedodáváte tělu žádné léky, jen vlastní hormon, který mu chybí. Navíc je toto opatření přechodné a aplikace inzulinu je díky moderním pomůckám, jako jsou např. inzulinová pera, velice jednoduchá.

Dieta a pohyb

Pro dietní tipy nechoďte k ostatním cukrovkářům, jídelníček těhotných s těhotenskou cukrovkou má svá specifika. Těhotné například nesmí umělá sladidla, která jsou naopak doporučována ostatním diabetikům.

Zásady úpravy jídelníčku: V jídle půjde především o pravidelnost – jezte pokaždé ve stejný čas, 6× denně, nejlépe ve tří- nebo dvouhodinových intervalech. Nejezte a nepijte nic, co obsahuje jednoduché cukry – tedy řepný, třtinový nebo hroznový cukr a med. Potraviny obsahující složité cukry (škroby) – brambory, pečivo, rýže, ostatní obiloviny, luštěniny – nevynechávejte, jen je rozložte do více jídel. Strava by měla být co nejpestřejší – kromě volných cukrů a uzenin, s kterými jste se stejně rozloučily už dávno (protože látky, které obsahují, beztak vašemu miminku neprospějí), není nic zapovězeno – nezapomínejte na mléko a mléčné výrobky, ovoce, ořechy, zeleninu, maso, ryby. Kromě pravidelnosti půjde i o počítání – množství sacharidů, které sníte, je třeba počítat a nepřekračovat limity. S tím vám jistě poradí dietní nebo diabetologická sestra v poradně, kam by měly být všechny těhotné s těhotenskou cukrovkou odesílány.

Nic hrozného, že? Vlastně jen zásady zdravé výživy, které jste už tolikrát četly a slyšely. A proto, pokud teď najedete na tuhle životosprávu (bude to mnohem snazší, protože to neděláte jen pro sebe), neslevujte ani po porodu. Klasická těhotenská cukrovka sice porodem končí, ale je zdviženým prstem, který varuje: Těhotenská cukrovka znamená vyšší riziko cukrovky 2. typu v pozdějším věku. Toto riziko se však dá zdravým způsobem života významně snížit.

Pohyb

Jak dlouho ještě bude přežívat mýtus, že pohyb je pro diabetiky nebezpečný? Opak platí i pro nemocné s těhotenskou cukrovkou. Doporučuje se každodenní aktivita, nejlíp po ránu. V úvahu přicházejí zejména chůze, plavání nebo speciální těhotenská cvičení včetně jógy.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb byl publikován 11. listopadu 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...