Jak účinně podpořit léčbu cukrovky?

Tagy:  Diabetes, cukrovka

Jak účinně podpořit léčbu cukrovky?

Diabetes mellitus, laicky cukrovka, je zatím nevyléčitelné chronické onemocnění. Avšak i s cukrovkou lze žít plnohodnotný aktivní život. Léčbu cukrovky a s ní souvisejících zdravotních obtíží lze výrazně podpořit mnoha různými způsoby.

Jak poznám, že mám cukrovku?

Nejčastějšími příznaky počínajícího diabetu jsou:

  • Časté močení – i během noci.
  • Nezvyklá žízeň.
  • Neúmyslné hubnutí,
  • Únava.
  • Poruchy ostrosti vidění.
  • Špatné hojení ran.
  • Větší náchylnost k infekcím.
  • Ztráta citlivosti kůže.

Neuropatie

Ztráta citlivosti kůže neboli diabetická neuropatie, je velmi nepříjemnou komplikací diabetu. Nejčastěji se projevuje sníženou citlivostí kůže, postižením periferních nervů a nepříjemnou neustávající bolestí, zejména v oblasti dolních končetin. Problémy může způsobovat i v trávicím a močovém traktu. Postupně se potíže zhoršují a rozšiřují na oblast srdce a cév, nezřídka se podílí i na erektilní dysfunkci. Neléčená neuropatie může vést až k amputaci končetin.

I s cukrovkou se dá žít plnohodnotným životemI s cukrovkou se dá žít plnohodnotným životem

Jak zlepšit neuropatické příznaky?

Pokud jste diabetik, jistě hledáte způsob, jak si ulevit od potíží, kterými vám neuropatie znepříjemňuje život. Zajímejte se i o netradiční možnosti podpůrné léčby. Léčba diabetu pomocí magnetoterapie vám nepomůže cukrovku z života úplně eliminovat. Dokáže však podpořit regeneraci slinivky a částečně obnovit tvorbu inzulínu. Největší přínos má magnetoterapie jako podpůrná léčba neuropatie. Nejenže působí proti degeneraci nervové tkáně, ale výborně se osvědčuje především u léčby bércových vředů. Snižuje tak výskyt tzv. „diabetické nohy“ a dalších závažných komplikací u diabetiků.

Magnetoteriapie pomáhá zlepšit příznaky neuropatieMagnetoteriapie pomáhá zlepšit příznaky neuropatie

Půsty

Další možností, jak podpořit vaše tělo při snaze vyrábět si dostatek vlastního inzulínu jsou půsty. Většina laiků si myslí, že půst a diabetes se vzájemně vylučují. Samozřejmě, že diabetik by se neměl dostávat do situací, kdy významně klesne hladina krevního cukru, protože pak může následovat život ohrožující diabetické kóma. Zejména diabetici, kteří trpí cukrovkou I. typu, by se neměli do experimentování s jídelníčkem neměli pouštět bez dohledu svého odborného lékaře. Také se vyvarujte módní keto dietě, kdy se vaše tělo dostává do ketózy a může způsobit ketoacidotické kóma, anebo dokonce i smrt.

Do půstu se nepouštějte bez porady s lékařemDo půstu se nepouštějte bez porady s lékařem

Ale u lehčích případů diabetu druhého typu bylo odborníky pozorováno, že půst má pozitivní účinky na hospodaření metabolismu s glukózou a omezuje inzulínovou rezistenci. Půst pomáhá při hubnutí, snižování hladiny cholesterolu a omezuje zánětlivé procesy v těle.

Varování: Nikdy nezkoušejte alternativní metody podpůrné léčby bez porady s lékařem. Jen váš ošetřující lékař zná plně váš zdravotní stav.

Článek Jak účinně podpořit léčbu cukrovky? byl publikován 16. března 2020 v 17.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...