Zeleninový banán, novinka na našem stole

Tagy:  banány, ovovce, potravina, pokrm, živiny, škrob, vitamíny

Sponzorované odkazy:

Zeleninový banán, novinka na našem stole

Zeleninový banán, to je pojem, se kterým se někteří z nás setkávají zcela jistě úplně poprvé. Pomalu však tento nováček proniká i na český trh. Zeleninové banány se ve světe hojně konzumují a v některých částech světa jsou dokonce základní složkou stravy. Od ovocných banánů, což jsou ty běžné žluté banány k dostání v každých potravinách, se liší v několika ohledech.

Rozdíl mezi banány

Žluté banány, které jsme všichni zvyklí kupovat mají tu skvělou výhodu, že nás zasytí a poskytnou tělu dávku důležitých vitamínů, minerálů a dalších živin. Jsou proto skvělé jako rychlá svačinka a vhod nám jistě přijde také to, že nemusíme hledat, kde bychom je mohli omýt, jako to máme například s jablky. Zeleninové banány mají oproti těm ovocným méně příjemnou chuť, jelikož jsou více hořké a trpké. To je způsobeno vyšším podílem některých látek v banánech obsažených. Pro přímou konzumaci se proto nehodí dobré je podrobit je tepelné úpravě. Zeleninové banány jsou za syrova také těžko stravitelné.

Co vše lze ze zeleninových banánů vyčarovat

Zeleninové banány je před konzumací nutno tepelně upravit a to je možné na nejrůznější způsoby. Receptů se zeleninovými banány přibývá a proto není nic jednoduššího, než si najít chutný recept na míru. Zeleninové banány lze připravit na sladko i na slano a lze je péct, smažit, ale i vařit. Můžeme z nich vykouzlit ovocné dezerty a také nejrůznější slané pochutiny. Použít je lze dokonce jako přílohu. Zeleninové banány obsahují oproti těm běžným více škrobu.

Autor: Luigi GuarinoAutor: Luigi Guarino

Nepostradatelné vitamíny a minerály, kterými jsou banány přímo nabité

Ve všech banánech nejdeme mnoho prospěšných látek a vitamínů, které si tělo žádá. To jsou například vitamíny skupiny B, hojné množství vitamínu A a také nepostradatelný vitamín C. Co se minerálů týče, může se banán pochlubit zastoupením draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, zinku a železa.

Banány pomohou odvodnit organismus, tím pádem zmenšují otoky a s nimi spojený pocit těžkosti. Díky řadě obsažených látek se podílí na správném fungování nervů a svalů. Obsahují množství přírodního cukru a zlepšují schopnost soustředění, současně také zvedají náš výkon. Nic nám proto nebrání dopřávat si banány často a se zeleninovými banány se jistě vyplatí naučit se několik chutných receptů.

Článek Zeleninový banán, novinka na našem stole byl publikován 26. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...