Třtinový a hroznový cukr, alternativa ke klasice

Tagy:  bílý cukr, rafinovaný cukr, řepný cukr, třtinový cukr, cukrová třtina, sladidlo, sladit, hroznový cukr

Sponzorované odkazy:

Třtinový a hroznový cukr, alternativa ke klasice

Bez slazení bychom se zkrátka neobešli a cukr jsme nuceni v mnoha případech používat. Ať chceme přisladit čaj, dodat a zvýraznit chuť či připravit nějaký chutný dezert, bez cukru to zkrátka nejde. Je však již pouze na nás, jaký cukr použijeme a vybírat můžeme, mezi nejrůznějšími variantami.

Klasický bílý cukr

Nejtradičnějším sladidlem je u nás bílý cukr. V obchodech se kupuje po kilových balících a jeho spotřeba je v českých domácnostech veliká. Jedná se o nejlevnější a nejdostupnější variantu, a jak to tak bývá, také o tu nejméně zdravou. Bílý takzvaný rafinovaný cukr se vyrábí z cukrové řepy a během zpracování je zbavován minerálních látek a chemicky bělen tak, že z něj zmizí všechno, co by mohlo být tělu prospěšné. Je nám tedy již více než jasné, že bílý rafinovaný cukr je tou nejhorší variantou, kterou si s přihlédnutím na naše zdraví můžeme zvolit. Daleko spíše bychom se měli podívat i po jiných možnostech a více se zaměřit na cukr třtinový či například hroznový.

Chutný třtinový cukr

Třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny a během procesu zpracování si udrží velké množství cenných vitamínů a minerálů, kterými prospívá našemu organismu. Na první pohled jej poznáme podle barvy, ačkoli pouze na tomto základě se nelze vždy rozhodovat. Jak tomu tak bývá, spotřebitel může naletět a koupit si například úplně obyčejný bílý cukr obarvený dohněda. Důležité je proto zejména kontrolovat etikety. Přírodní třtinový cukr má velmi příjemnou jemnou chuť, připomínající karamel. Nahradit jím lze bílý cukr z velké části. Kromě významného kroku pro naše zdraví nám jistě budou nápoje, dezerty a jídla s ním jistě i více chutnat. S žádnými sladidly se to však nemá přehánět a tak ani nadměrná konzumace třtinového cukru našemu organismu svědčit nebude. Stále však uděláme pro své zdraví více, než s cukrem řepným.

Hroznový cukr jako rychlý zdroj energie

Hroznový cukr je jednoduchým cukrem, který se rychle vstřebává a okamžitě dodává energii. Jistě jej známe ve formě různých bonbónů a sladkostí, které si můžeme dopřát okamžitě po sportovním výkonu či jako podporu při učení. Jeho trávení navíc nezatěžuje trávicí trakt, avšak co se energetických hodnot týče, je tomu stejně jako u každého jiného cukru. Po jeho konzumaci rozhodně nezhubneme, ba naopak. Stále tedy platí pravidlo- všeho s mírou. Nejlépe je konzumovat malé množství relativně zdravého cukru než stejné či dokonce větší množství cukru klasického bílého.

Autor: Max A.Autor: Max A.

Článek Třtinový a hroznový cukr, alternativa ke klasice byl publikován 17. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...