Cukr jako droga - jak se zbavit závislosti?

Tagy:  strava, jídelníček, bílý cukr, rafinovaný cukr, stravování

Sponzorované odkazy:

Cukr jako droga - jak se zbavit závislosti?

Výraz droga přirozeně většinu lidí velmi děsí, jedná se totiž o návykovou látku, která vám způsobí závislost, bez které si nedovedete představit existovat, natož dennodenně normálně fungovat. Drogy se člení na mnoho podskupin a ne všechny patří k těm těžkým, které vám mohou zabít. Klasickou drogou a návykovou látkou je například bílý rafinovaný cukr. na kterém je závislá téměř celá populace, včetně malých dětí. Možná si tuto skutečnost vůbec neuvědomujete, ale pokud i nevědomky saháte po sladkostech anebo je nedokáže odbourat, pak je přesně cukr vaší drogou. Jak se závislosti na cukru zbavit? Cesta není až tak jednoduchá, nicméně vezte, že bez cukru lze žít.

1. Nedělejte radikální změnu

Radikální změny jsou dobré v případě účesu, stylu oblékání nebo třeba u změny práce, nikdy ale neměňte ze dne na den své stravovací návyky. Pokud tak učiníte, pravděpodobně u svého předsevzetí dlouho nevydržíte. Každou závislost je třeba odbourat postupně a pozvolna, čímž se řiďte i v případě závislosti na bílém cukru. Zde samozřejmě záleží, jakou formou závislosti trpíte. Dáte si čas od času sladkost nebo denně sníte půl tabulky čokolády? Tento fakt je třeba posoudit a následně se podle toho orientovat.

Autor: Danny HuizingaAutor: Danny Huizinga

2. Začněte s omezením

Jakmile posoudíte frekvenci pojídání sušenek, čokolád a sladkého pečiva, je třeba začít zmírňovat konzumaci. V tomto ohledu musíte myslet také na fakt, že se cukr nachází nejenom ve sladkostech, ale také ve slazených nápojích, v pečivu, v konzervách, snídaňových müsli a podobně. V tomto kroku se tedy ideálně zbavte toho, co vám bude chybět nejméně, ať už je to Coca cola nebo čokoláda.

3. Upravte si celý jídelníček

Na sladké máte chutě nejenom kvůli své závislosti, ale také z toho důvodu, že váš jídelníček neplní dokonale svoji funkci. Pokud vám chybí dostatek bílkovin, tuků nebo cukrů, máte tendence vyhledávat vhodné i nevhodné alternativy. To platí také v případě, kdy jíte velmi nepravidelně. Tělo si pak zkrátka řekne o další nálož jídla, a to obvykle v podobě cukrů. Úpravou jídelníčku, který bude následně vyvážený, se těmto chutím můžete snadno vyhnout.

4. Hledejte alternativy

Cukry k životu patří, nicméně rafinované a nezdravé varianty můžete snadno nahradit těmi vhodnými. Cukr najdete například v ovoci a překvapivě i v zelenině. Pokud vás přepadne chuť na sladké, místo tyčinky s čokoládou sáhněte po jablku nebo jahodách, čímž své chutě jistě uspokojíte. Nevyhýbejte se jim ani v případě rýže, brambor a těstovin, nicméně zde se řiďte heslem „všeho s mírou“. Místo milovaných sušenek si obstarejte ty s přírodním cukrem nebo s třtinovým, bílou mouku nahraďte za celozrnnou a máslo za olivový a kokosový olej.

Článek Cukr jako droga - jak se zbavit závislosti? byl publikován 6. března 2016 v 00.00 v rubrice Zdraví, Návykové látky a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...