Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny
Sponzorované odkazy:
![Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny](/assets/clanky/2010-12/clanek01111/title_clanek01111.jpg)
Čočka a fazole mají v českých domácnostech již dlouhou tradici. Dnes na oblibě možná trochu ztratily, do jídelníčku však rozhodně patří. Obě luštěniny jsou nesmírně zdravé a nabízí skvělý a vyvážený zdroj živin. Upravit je lze na nejrůznější způsoby a skvělé je, že si vždy pochutnáme.
Zaostřeno na čočku a fazole
Zbystřit by měli především vegetariáni, ale samozřejmě také všichni příznivci zdravého stravování a vyváženého životního stylu. To, co jíme se odráží v tom, jak vypadáme a jak se cítíme. Jíst zdravě patří k hodnotám, ke kterým bychom rozhodně měli mířit. Je mnoho živin, které jsou pro nás nezbytné a mnoho potravin nám tyto důležité vitamíny a cenné minerály dokáže dodat. Mimo jiné jsou to právě luštěniny, které dávají našemu tělu bílkoviny, významný stavební materiál pro naše buňky. Zejména vegetariáni či lidé, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají masu mohou brát čočku a fazole jako výbornou alternativu, pomocí níž zařadí nezbytné esenciální kyseliny do svého jídelníčku.
![Autor: nick mote](/assets/clanky/2010-12/clanek01111/upload/photo/nick%20mote.jpg)
Čočka na našem talíři – chutná a zdravá
Jíst čočku bychom měli nejen podle tradic. Vařit častěji ji jistě budeme zejména po zralé úvaze hned poté, co se dozvíme, jak moc prospěšná nám je. Z výše zmíněných řádků již víme, že je bohatým zdrojem nezbytných bílkovin. Přitom obsahuje poměrně nízké množství tuku a nepodepíše se proto nepříznivě na našich křivkách.
Čočka je skvělým zdrojem rozmanitého množství stopových prvků. Mezi velmi významné patří železo, které má nesmírný význam především pro jedince trpící chudokrevností. V čočce bychom dále nalezli draslík, vápník a zinek. Významná je proto tato potravina také pro zdravou stavbu kostí, tkání, dobrou imunitu, plodnost a potenci. Za zmínku stojí také vitamíny skupiny B a vitamín A. V čočce najdeme i tolik opěvovanou vlákninu, která se postará o naše bezproblémové zažívání. Tradiční česká luštěnina působí zkrátka blahodárně na mnoho různých orgánů a na celý organismus jako celek. Nemusíme se jí proto vyhýbat, ale naopak si ji dopřát, kdykoli nás napadne.
![Autor: DorkyMum](/assets/clanky/2010-12/clanek01111/upload/photo/DorkyMum.jpg)
Zázrak skrytý ve fazoli
Neméně ceněnou jsou po stránce obsahu prospěšných mastných kyselin také fazole. Jsou velkým zdrojem jak bílkovin, tak vitamínu C. Fazole dokáží také snížit množství tuku v krvi, což je velmi ozdravné pro naše cévy potažmo srdce. Fazole lze připravovat na množství způsobů a pokud se je naučíme upravovat, rádi si je budeme často dopřávat. Doma je lze skladovat v plechovce ihned připravené k podávání, či sušené, vyžadující delší přípravu. Tak jako tak nám jistě budou po chuti.
Článek Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny byl publikován 14. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Cizrna – dietní a na živiny bohatá semena 14.06.2011 00.00
- Potraviny, po kterých budete mít pořád hlad 13.06.2015 17.15
- Potraviny, které na podzim nejezte! 29.09.2013 12.00
- Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout? 18.02.2013 15.00
- Jak do pokrmů dostat bílkoviny, když nechcete jíst maso? 10.07.2016 12.00
Top 10
- Proč by na vašem stole neměly chybět jogurty?
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? I. díl
- Řapíkatý celer – proč ho zařadit do jídelníčku?
- Proč vyzkoušet masáž lávovými kameny?
- Proč se na jaře snadněji hubne?
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Alergie na chlad
- Smoothie jako náhrada hlavního jídla? Proč ne!
- Kyselina hyaluronová a retinol – jak si spolu rozumí?
Tagy
dieta kašel potraviny cvičení zdraví strava IZIP zuby hubnutí
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.