Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny

Tagy:  fazole, hrách, vegetarián, bílkoviny, vláknina, živiny, zdravá strava, luštěniny

Sponzorované odkazy:

Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny

Čočka a fazole mají v českých domácnostech již dlouhou tradici. Dnes na oblibě možná trochu ztratily, do jídelníčku však rozhodně patří. Obě luštěniny jsou nesmírně zdravé a nabízí skvělý a vyvážený zdroj živin. Upravit je lze na nejrůznější způsoby a skvělé je, že si vždy pochutnáme.

Zaostřeno na čočku a fazole

Zbystřit by měli především vegetariáni, ale samozřejmě také všichni příznivci zdravého stravování a vyváženého životního stylu. To, co jíme se odráží v tom, jak vypadáme a jak se cítíme. Jíst zdravě patří k hodnotám, ke kterým bychom rozhodně měli mířit. Je mnoho živin, které jsou pro nás nezbytné a mnoho potravin nám tyto důležité vitamíny a cenné minerály dokáže dodat. Mimo jiné jsou to právě luštěniny, které dávají našemu tělu bílkoviny, významný stavební materiál pro naše buňky. Zejména vegetariáni či lidé, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají masu mohou brát čočku a fazole jako výbornou alternativu, pomocí níž zařadí nezbytné esenciální kyseliny do svého jídelníčku.

Autor: nick moteAutor: nick mote

Čočka na našem talíři – chutná a zdravá

Jíst čočku bychom měli nejen podle tradic. Vařit častěji ji jistě budeme zejména po zralé úvaze hned poté, co se dozvíme, jak moc prospěšná nám je. Z výše zmíněných řádků již víme, že je bohatým zdrojem nezbytných bílkovin. Přitom obsahuje poměrně nízké množství tuku a nepodepíše se proto nepříznivě na našich křivkách.

Čočka je skvělým zdrojem rozmanitého množství stopových prvků. Mezi velmi významné patří železo, které má nesmírný význam především pro jedince trpící chudokrevností. V čočce bychom dále nalezli draslík, vápník a zinek. Významná je proto tato potravina také pro zdravou stavbu kostí, tkání, dobrou imunitu, plodnost a potenci. Za zmínku stojí také vitamíny skupiny B a vitamín A. V čočce najdeme i tolik opěvovanou vlákninu, která se postará o naše bezproblémové zažívání. Tradiční česká luštěnina působí zkrátka blahodárně na mnoho různých orgánů a na celý organismus jako celek. Nemusíme se jí proto vyhýbat, ale naopak si ji dopřát, kdykoli nás napadne.

Autor: DorkyMumAutor: DorkyMum

Zázrak skrytý ve fazoli

Neméně ceněnou jsou po stránce obsahu prospěšných mastných kyselin také fazole. Jsou velkým zdrojem jak bílkovin, tak vitamínu C. Fazole dokáží také snížit množství tuku v krvi, což je velmi ozdravné pro naše cévy potažmo srdce. Fazole lze připravovat na množství způsobů a pokud se je naučíme upravovat, rádi si je budeme často dopřávat. Doma je lze skladovat v plechovce ihned připravené k podávání, či sušené, vyžadující delší přípravu. Tak jako tak nám jistě budou po chuti.

Článek Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny byl publikován 14. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...