Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Čočka a fazole – dopřejte si prospěšné bílkoviny
Sponzorované odkazy:
Čočka a fazole mají v českých domácnostech již dlouhou tradici. Dnes na oblibě možná trochu ztratily, do jídelníčku však rozhodně patří. Obě luštěniny jsou nesmírně zdravé a nabízí skvělý a vyvážený zdroj živin. Upravit je lze na nejrůznější způsoby a skvělé je, že si vždy pochutnáme.
Zbystřit by měli především vegetariáni, ale samozřejmě také všichni příznivci zdravého stravování a vyváženého životního stylu. To, co jíme se odráží v tom, jak vypadáme a jak se cítíme. Jíst zdravě patří k hodnotám, ke kterým bychom rozhodně měli mířit. Je mnoho živin, které jsou pro nás nezbytné a mnoho potravin nám tyto důležité vitamíny a cenné minerály dokáže dodat. Mimo jiné jsou to právě luštěniny, které dávají našemu tělu bílkoviny, významný stavební materiál pro naše buňky. Zejména vegetariáni či lidé, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají masu mohou brát čočku a fazole jako výbornou alternativu, pomocí níž zařadí nezbytné esenciální kyseliny do svého jídelníčku.
Jíst čočku bychom měli nejen podle tradic. Vařit častěji ji jistě budeme zejména po zralé úvaze hned poté, co se dozvíme, jak moc prospěšná nám je. Z výše zmíněných řádků již víme, že je bohatým zdrojem nezbytných bílkovin. Přitom obsahuje poměrně nízké množství tuku a nepodepíše se proto nepříznivě na našich křivkách.
Čočka je skvělým zdrojem rozmanitého množství stopových prvků. Mezi velmi významné patří železo, které má nesmírný význam především pro jedince trpící chudokrevností. V čočce bychom dále nalezli draslík, vápník a zinek. Významná je proto tato potravina také pro zdravou stavbu kostí, tkání, dobrou imunitu, plodnost a potenci. Za zmínku stojí také vitamíny skupiny B a vitamín A. V čočce najdeme i tolik opěvovanou vlákninu, která se postará o naše bezproblémové zažívání. Tradiční česká luštěnina působí zkrátka blahodárně na mnoho různých orgánů a na celý organismus jako celek. Nemusíme se jí proto vyhýbat, ale naopak si ji dopřát, kdykoli nás napadne.
Neméně ceněnou jsou po stránce obsahu prospěšných mastných kyselin také fazole. Jsou velkým zdrojem jak bílkovin, tak vitamínu C. Fazole dokáží také snížit množství tuku v krvi, což je velmi ozdravné pro naše cévy potažmo srdce. Fazole lze připravovat na množství způsobů a pokud se je naučíme upravovat, rádi si je budeme často dopřávat. Doma je lze skladovat v plechovce ihned připravené k podávání, či sušené, vyžadující delší přípravu. Tak jako tak nám jistě budou po chuti.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.