Potraviny, po kterých budete mít pořád hlad

Tagy:  hubnutí, dieta, luštěniny, glykémie, potraviny

Sponzorované odkazy:

Potraviny, po kterých budete mít pořád hlad

Hubnete? Snažíte se o to? Je to bez výsledku? Sotva jste se najedli a už máte zase hlad? Čím to je? Konzumujete tzv. hladové potraviny. Pojďte se seznámit s tím co jíst, zasytit se a hubnout.

Jídlo a glykemický index

Pokud toužíte shodit nějaké to kilo, zhubnout a netrápit se drastickou dietou, nestačí si pouze hlídat snědené kalorie, ale také glykemickou hodnotu potravin, která právě určuje sytost potravin.
Tzv. glykemický index u potravin označuje, po jaké době, respektive jakou rychlosti se po konzumaci daných potravin vstřebá cukr do krve. Samozřejmě platí pravidlo, čím vyšší hodnota glykemického indexu, tím rychleji dojde ke vzestupu hladiny cukru v krvi a tím hůř pro vás a vaše hubnutí. V případě nestabilní hladiny glukózy v krvi, nastává rychleji pocit hladu a opakovaným chutím zejména na sladké. O co hůř, když nemáte dostatečný pohyb a energie se nestíhá spotřebovat a ukládá se vám ve formě tuků.

Hladina glykémie

Jak poznáte, že máte kolísavou hladinu glykémie? Většinou takový člověk bývá nervózní, podrážděný, má výrazné výkyvy nálad apod.
Hodnota glykémie se určuje zejména u potravin, které obsahují sacharidy. U živočišných výrobků (maso, drůbež, ryby, vejce, sýry, tvaroh…) je tato hladina minimální. Pozor, nemyslete si, že když při hubnutí vynecháte sacharidy, děláte dobře. Vašim úkolem během hubnutí je stravovat se tak, aby hodnota glykémie byla co nejnižší a pocit zasycení vydržel tak co nejdéle.

Čemu se vyhnout?

Během úpravy jídelníčku se snažte naučit kombinovat potraviny. Máte-li rádi ke snídani chléb, vyzkoušejte si ho dát s tvarohovou pomazánkou, kdy díky sytícím schopnostem bílkovin vydržíte nasyceni déle. Chleba s máslem a plátkem šunky se raději vyhněte.
Mezi další „hladové“ potraviny patří pečivo z bílé mouky, dětské cereálie, bílé těstoviny, pizza, džusy a jiné sladké nápoje, sladkosti a cukrovinky, alkohol apod. Naprosto nevhodná a nežádoucí jsou jídla z fast foodu, které jsou přímo uzpůsobené k tomu, abyste jich snědli hned několik.

Co je nejlepší?

Rýži, bílé pečivo nebo těstoviny doporučuji nahradit za celozrnné varianty. Při hubnutí se na 100% vyhněte konzumaci chipsů, sladkého pečiva, slaným pochutinám, cukrovinkám, fast food jídlům nebo popcornu. Snažte se upravit jídelníček od samého základu. Zařaďte do jídelníčku více luštěnin, zeleninu, ořechy, houby, čokoládu se 70% kakaem, semínka apod.
Snažte se vyhnout sacharidovým jídlům samotným ani jejich kombinaci.

autor: ProgramwarriorAbhiautor: ProgramwarriorAbhiautor: André Karwath aka Akaautor: André Karwath aka Aka

Článek Potraviny, po kterých budete mít pořád hlad byl publikován 13. června 2015 v 17.15 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...